Maya och Elenas planer för sitt favoritbadställe Maya och Elena har engagerat sig i byns badplats

"Antingen hyr ni någon som kan sköta badplatsen i Krokträsk eller så ska vi vara de nya badvakterna!"Det är budskapet i ett handskrivet brev till Älvsbyns kommun som 11-åringarna Maya Karlsson och Elena Kolesnikova har författat.I fredags fick de besök av kommunalråd Bill Nilsson.

Som svar på ett brev till Älvsbyns kommun från Maya Karlsson (till vänster) och Elena Kolesnikova (till höger) om skötseln av badplatsen i Krokträsk, kom kommuanlråd Bill Nilsson (till höger) på besök i fredags. Mayas pappa Bo Karlsson var också med på träffen.

Som svar på ett brev till Älvsbyns kommun från Maya Karlsson (till vänster) och Elena Kolesnikova (till höger) om skötseln av badplatsen i Krokträsk, kom kommuanlråd Bill Nilsson (till höger) på besök i fredags. Mayas pappa Bo Karlsson var också med på träffen.

Foto: Britt Lindgren Blom

KROKTRÄSK2008-06-28 06:00
Maya Karlsson och hennes familj bor i Krokträsk. Kompisen Elena Kolesnikova, som kommer från Uzbekistan, bor i Älvsbyn. Båda är elever på Lekenskolan och ska börja femman efter sommarlovet.
När flickorna fick veta att Älvsbyns kommun tagit sin hand från den kommunala badplatsen i Krokträsk (se faktaruta) bestämde de sig för att agera.
Tillsammans skrev de ett brev till kommunen med en begäran att badet ska rustas upp. Samtidigt erbjöd de sig att ställa upp som badvakter.
Brevet avslutas med orden: "Hoppas ni tar det här på allvar, för det gör vi!"
Kan söka bidrag
- Det är klart att vi tar alla synpunkter från kommuninvånarna på allvar, särskilt när det kommer från våra unga medborgare, förklarade Bill Nilsson när han träffade flickorna i Krokträsk på fredagen.
- Kommunen kan inte ta på sig att sköta om badplatsen, men vi har avsatt 100 000 kronor i byautvecklingspengar som byaföreningarna kan söka bidrag från, till exempel för att rusta upp sina respektive badställen.
- Föreningen kan få upp till 10 000 kronor, så det kanske kan vara ett sätt för er i Krokträsk att snygga till här? sa kommunalrådet.
Mayas pappa Bo Karlsson nappade direkt på idén:
Driftiga flickor
- Varför inte? Vi har ju bra med resurser i byn vad gäller grävmaskiner och traktorer, vi skulle nog kunna åstadkomma en hel del tillsammans om alla hjälps åt, funderade han.
Maya och Elena berättade att de brukar hitta ganska mycket skräp vid stranden, schampoflaskor och andra sopor.
- Men om vi sätter upp sopkorgar kanske folk slutar kasta saker i vattnet? Om vi snyggar till runt omkring blir det nog lättare att hålla ordning, sa Maya och fick medhåll av sin badkompis.
- Jag vet! I morgon går vi runt till alla i byn och frågar om de vill hjälpa till att göra fint på badplatsen! sa Elena.
- Och så ska vi be ordförande i byaföreningen att ansöka om det där bidraget!
Bill Nilsson lyssnade imponerad på de unga kommuninvånarna, som i sin tur tyckte det var bra att han besvarat skrivelsen med ett personligt besök. Det tyckte Bo Karlsson också.
- Men jag begriper inte varför kommunen måste stå för säkerheten på en kommunal badplats. Man badar ju på eget ansvar och som förälder ser man givetvis alltid efter sina barn när de badar, sa han.
Bad på egen risk
Våren 2005 beslutade fritids- och kulturnämnden i Älvsbyn att säga ifrån sig ansvaret för kommunens badplatser i Korsträsk, Vistträsk, Manjärv, Granträsk, Påls-träsk samt Krokträsk/Laduberg.
Beslutet grundade sig i en dom, där Skellefteå kommun hösten 2004 blev skadeståndsskyldig efter en dykolycka från en brygga. Enligt domen befanns kommunen ansvarig för badplatsens säkerhet. Ett ansvar som gäller dygnet runt.
Byaföreningarna i Älvsbyns kommun, som tidigare skött underhållet av sina respektive badplatser för ett kommunalbidrag på 2 000 kronor per år, ansåg sig varken ha ekonomiska eller personella resurser att ta över säkerhetsansvaret.
För att markera att det inte längre är officiella badplatser togs det mesta av utrustningen bort, bland annat bryggor. Samtliga vägvisningsskyltar plockades ned. Även markeringar på turistkartor raderades.
På nuvarande skyltar står "Ej kommunal badplats" och "All badning sker på egen risk".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om