– Både odlingsplatsen och bärsorten gör skillnad, berättar Kimmo Rumpunen, forskare och växtförädlare vid Sveriges lantbruksuniversitet i skånska Balsgård.
Här har de odlat fem olika sorters svarta vinbär, och jämfört med odlingar av samma sorter utanför Piteå. Odlingarna är en del av ett pågående doktorandprojekt. De skånska bären är lite sötare, samt innehåller 30 procent mer C-vitamin och även mer av nyttiga antocyaner, rapporterar SR.
Vilken sort man odlar spelar också stor roll för vitamininnehållet. I dag finns nya bärsorter med tre gånger så mycket C-vitamin som de vanliga sorterna. De nya vinbärssorterna slår apelsinjuicens C-vitamininnehåll med hästlängder, enligt Kimmo Rumpunen.
– Jag tycker vi ska äta mer svarta vinbär, vi behöver fördubbla vårt intag av bär, frukt och grönt, säger han.
Han arbetar nu med att försöka ta fram sötare svarta vinbär, för att fler ska lockas att äta dem.
– Man kan ha svarta vinbär i en smoothie, exemplifierar han och nämner också användningsområden som bröd och sportdrycker.