Över ett år har gått utan ny lekplats till barnen

Utemiljön för förskolebarnen har inte fixats sedan Korsträskskolan revs. De får leka bland tegelskärvor, stenar och asfaltsbitar sedan rivningen.

Anna Berglund och Runo Berglund är starkt kritiska till hur barnens utemiljö ser ut. Den är inte bara torftig utan fullständigt oacceptabel menar de.

Anna Berglund och Runo Berglund är starkt kritiska till hur barnens utemiljö ser ut. Den är inte bara torftig utan fullständigt oacceptabel menar de.

Foto: Håkan Öberg

Korsträsk2022-05-12 19:00

Anna Berglund har både sitt eget barn och sitt syskons två barn på förskolan i Korsträsk. Hon var väldigt positiv när förskolan skulle flytta upp från det gamla Älvsbyhuset till där gamla Korsträskskolan stod innan rivningen.

– Jag tänkte att det skulle bli jättefint när de skulle komma upp hit. Men med facit i hand så hade de det väldigt bra där nere, säger Anna Berglund.

undefined
Trots att föräldrar och personal försökt rensa och kasta ligger det plastbitar, tegelskärvor och asfaltsklumpar löst i sanden. Det har till och med hittats stora glasskärvor och knivar på uteplatsen.

Den gamla förskolan var inte lämplig som förskolelokal, men där var utemiljön för barnen mycket fin. Utanför nya skolan är det som ett bombnedslag av trasig asfalt, sten och annat som ligger kvar sedan man rev Korsträskskolan. I kommunens SKA-rapport (systematiskt kvalitetsarbete) konstaterar man att utemiljön är under all kritik. "Ytan utanför förskolan består av ojämnt grus, trasig asfalt, lösa asfaltsbitar". Det står också att det hittats stora glasskärvor och knivar på området som troligtvis kommer från den gamla lågstadiebyggnaden.

Vad tycker barnen om det här?

– Ja alltså mitt barn vill ju komma hem från skolan och vara ute och leka istället för att det är finare hemma. De blir jätteglada på skolan när de får vara i lekhallen istället, det är roligast. Att personalen på skolan är så fantastisk är ju räddningen. De är jätteduktiga på att vara ute med barnen, säger Anna Berglund.

undefined
Genom staketet ser man storgungan och gamla sandlådorna med rutschkana.

Nedanför slänten står storgungan, sandlådan och rutschkanan kvar, utanför staketet. På lekplatsen finns ett litet torn och två fjädergungor.

– Den där är från när jag var liten, för den minns jag att jag lekte med, säger Anna Berglund.

Strax utanför staketet ligger en stor mängd sten och skräp.

– Det är föräldrar som varit hit och kastat ut sånt som inte ska vara här inne. Lekplatsen är ju som en mötesplats för föräldrar med barn i byn, men det är som slut med det. Då folk varit hit har de bara hittat saker att kasta ut så att det inte ligger på lekplatsen, säger Anna Berglund.

undefined
När Runo Berglund mäter djupet i sanden så är det inte 30 centimeter utan tre till sex centimeter djupt.

Hennes pappa Runo Berglund är ursinnigt missnöjd över lekplatsen som hans barnbarn ska vistas på. Han har själv varit med och byggt ett antal lekplatser i sitt yrkesliv.

– Då var det väldigt hårda regler och tydligt hur allt skulle vara. 30 centimeter djup ska sanden vara för att godkännas, men när jag mäter här så är det mellan tre och sex centimeter. Det här måste vara ortens sämsta lekpark för ungarna, rent livsfarlig. Och så här har det varit i ett och ett halvt år nu, säger Runo Berglund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!