Trafiksäkerheten vid Storsundskorsningen längs Korsträskvägen, väg 94, har varit kritiserad länge. Nu byggs delar av Korsträskvägen om och många hoppades att det skulle lösa problemen. Men senast i tisdags var olyckan framme – och det hade kunnat sluta i tragedi.
Katrine Johansson och hennes man var på väg hem till Korsträsk och körde förbi korsningen strax före 21.00.
– När vi närmade oss korsningen såg vi en bil komma i hög hastighet och vi sa till varandra att "den här kommer inte hinna bromsa". Precis när vi hade passerat såg vi hur han körde förbi bakom oss och så dammade det till i diket.
Paret vände om och såg att allt var okej med föraren.
– Det hade kunnat gå riktigt illa. Han hade kunnat bränna in i sidan på oss eller så hade vi kunnat plocka honom. Det kommer att hända något om man inte gör något drastiskt i form av belysning eller annat. Jag vet inte vad man måste göra för att säkra upp en korsning där det ändå händer så pass mycket som det gör där, säger Katrine Johansson.
Orsaken till ombyggnationen är den nya gång- och cykelvägen mellan Korsträsk och Älvsbyn.
– Vi har ju fått en fantastiskt fin cykelväg och nu färdas det väldigt mycket cyklister och människor som promenerar längs vägen. Tänk om någon sådan blir rammad. Då är det godnatt direkt, säger Katrine Johansson.
Hon har kontaktat Trafikverket efter tisdagens olycka för att göra dem uppmärksamma på farorna.
– Det är flera gånger per år, sommar som vinter. Det har hänt x antal grejer där. Åtgärderna vidtas inte i den hastighet de borde, jag tycker det går lite för sakta. Någonting kommer att hända innan det vidtas ordentliga åtgärder och det är förskräckligt.
Anna-Karin Eliasson är projektledare för bygget längs Korsträskvägen och lovar att se över möjliga åtgärder.
– Jag ser vilken stoppskylt du menar och jag kan hålla med om att det inte är helt självklart där. Så vi kommer ta upp det med entreprenören och så kan jag återkomma med vad vi kommer fram till, säger hon.
Hon tycker att det är bra att få åsikter från bybor.
– Det är jättebra med input. Vi ska göra arbeten där under våren och sommaren. Uppdraget är inte avslutat, så vi har möjlighet att åtgärda det där. Men jag vågar inte säga hur just nu, säger Anna-Karin Eliasson.