Beståndet av flodpärlmusslor i Korsträskbäcken är inte särskilt bra – men arten är fridlyst och utrotningshotad och måste därför flyttas för att projektet med ny gång- och cykelbana ska kunna fortgå. På måndagen var Trafikverket på plats i Korsträskbäcken tillsammans med länsstyrelsen för att samla ihop dem.
– Det är två arter här. Allmän dammussla och flodpärlmusslor. Dammusslan är mer vanlig, men vi flyttar båda, säger Patrik Olofsson, limnolog vid länsstyrelsen i Norrbotten.
Det är framför allt den fysiska skaderisken som gör att man måste flytta musslorna.
– Men sedan finns det även en risk med grumling, främst för de mindre musslorna. De kan ta skada eftersom de filtrerar vattnet och kan på så sätt få i sig grumligt vatten.
Var flyttar ni dem?
– Vi flyttar dem uppströms en bit här i bäcken och sedan flyttar vi tillbaka dem när vi vet att allt är färdigt. De är ganska tåliga så att det är bara att greppa dem och lägga dem i lådan.
Hur många handlar det om?
– Det är inte jättemycket här. Vi kanske har fått ihop 40–50 stycken så här långt. En per meter kanske, så det är ett ganska svagt bestånd.
Det hör inte till vanligtheterna att man måste flytta musslorna.
– Jag tror att vi har runt 63 vattendrag i Norrbotten där det finns flodpärlmusslor. Så det är inte så jättevanligt. Nu är det inte alltid de påverkas heller, men här är det ett ganska stort arbete som ska göras, säger Patrik Olofsson.
När projektet är klart flyttas musslorna tillbaka.