Enligt Piteå kommuns regelverk har barn som går i tvåan och trean, som bor på ett avstånd på tre kilometer eller mer från skolan rätt till skolskjuts (se faktarutan).
Avståndet mellan Ruben Björklund hem i Kopparnäs och Backgårdsskolan i Norrfjärden är 2 993 meter. Hade han bott sju meter längre från skolan hade han alltså fått skolskjuts – nu avslår kommunen ansökan.
– Det är dåligt, säger Ruben som berättar att han är "rädd för mörker".
För att visa hur han känner ritar han en ledsen gubbe på ett papper vid köksbordet.
– Rubens kompis som är ett år äldre och också bor här i byn får åka med taxin men inte Ruben. Kompisen har 18 meter till godo, för Ruben fattas det sju. Kompisens mamma föreslog att han kunde få ge bort några meter till Ruben, säger hans mamma Hanna Björklund.
Efter att ha bott i Skellefteå en tid flyttade familjen hem till Kopparnäs och Hannas barndomshem förra året. Då gick Ruben i ettan och det var två kilometer som gällde för att få skolskjuts. Men det här läsåret satte kommunen stopp.
– Vi hade inte hört någonting av dem, så vi skickade honom med taxin som vanligt på morgonen, men sedan ringde de och sa att han inte fick åka tillbaka igen. Vi fick åka och hämta honom på skolan, säger pappa Emil Björklund.
Piteå kommun anser att det: "Inte finns några omständigheter som talar för att trafikförhållandena är sådana att skolskjuts är motiverad enligt skollagen".
– Inte trodde jag att kommunens skulle vara så stelbent att det skulle kunna handla om sju meter. De tar bara hänsyn till lagar och regler. Enligt Trafikverket är barn inte trafiksäkra förrän vid 12 års ålder och vår son är åtta år. Hur kan då Piteå kommun fatta ett sådant här beslut? undrar Hanna.
Familjen överklagade beslutet till Förvaltningsrätten och fick delvis rätt – Ruben har rätt till skolskjuts under vinterperioden fram till den 31 mars.
– Men vi ska överklaga domen. Det vi vill är att han ska få skolskjuts året om, det känns inte rätt att han ska gå själv tre kilometer till skolan om en vecka, det är ju fortfarande vinter ute, säger Hanna.
Den skolväg Ruben ska gå passerar Alterälven där en släkting till familjen omkom i samma ålder. Cykelvägen han ska gå på är inte alltid plogad och vägarna saknar trottoarer.
Förvaltningsrätten bedömer att trafikförhållandena längs skolvägen är sådana att den får anses "olämplig ur säkerhetssynpunkt" under vintertid för en åttaåring. Dock inte på sommaren.
– Vi får skjutsa honom, det blir ännu en bil ute på skolgården, säger Emil som ifrågasätter det ur både miljö- och trafiksäkerhetssynpunkt.