Länsstyrelsen vill undersöka om de gamla fornlämningarna som redan hittats i Kopparnäs breder ut sig under marken och på det sättet skulle skadas av ersättningsvägen som planeras mellan Sandhalsvägen och den nya trafikplatsen i Bertnäs.
Bakgrunden är att Trafikverket ska bygga om E4 vid Norrfjärden till en mötesfri väg för att förhindra fler olyckor.
Förundersökningen kommer att ske i ett 750 kvadratmeter stort område öster om E4:an. Arbetet kommer att påbörjas i slutet av maj och pågå i tre veckor. Arkeologen Lars Backman är projektansvarig för utgrävningen och han säger att Piteå är intressant ur ett arkeologiskt perspektiv men att man hittills grävt väldigt lite.
– I Norrbotten dyker byarna upp under senare medeltiden. Men i just Pite älvdal finns tecken på en tidigare bybildning än i övriga Norrbotten.
1400-talsby
Första gången Kopparnäs nämndes var 1481 men det har påträffats fornlämningar på platsen som kan vara betydligt äldre. Fynden som hittills hittats består av husgrunder och efterlämningar från boplatser. Lars Backman hoppas att stöta på daterbara husgrunder från sen medeltid och säger att chanserna är stora att man hittar något under marken.
– Erfarenhet säger att området ofta måste vara större än det område som är inprickat på kartan. Det är troligt att det finns något under ängen.
Finns det risk för att detta blir förstört om det byggs vägar på området?
– Det kommer att bli totalt förstört eftersom man måste schakta djupt i marken för att anlägga vägen. Och i och med att man täcker över fyndigheterna med annat material förstörs de.
Ytterligare undersökningar
Länsstyrelsen kan besluta att stoppa vägbygget men enligt Ann-Christin Burman på Länsstyrelsens kulturmiljöenhet är det inte är troligt att eventuella fynd kan sätta stopp för planerna.
– Jag tror knappast att det finns någon fyndighet som kan stoppa vägbygget. Det skulle i så fall vara om Trafikverket anser att en slutundersökning av området skulle vara för kostsam. Om man hittar en husgrund som säger något om hur huset sett ut, eller intakta kulturlager som kan ge information om platsen, kan vi kräva att platsen undersöks ytterligare.
"Inte rimligt"
Utgrävningen kommer som en överraskning för Peter Roslund (S), kommunalråd i Piteå kommun.
– Ja det tycker jag ju inte om, nu har vi ju väntat länge, och det är ju kopplat till att man ska göra vajerräcke. Då funderar jag om man kan dra den nya vägen med en annan sträckning. Det är inte bra om det blir försenat. Det skulle byggts 2006, 2007 och vi har ju fått besked om att det ska börjas byggas nu.
Är det rimligt om vägbygget blir försenat?
–Nej det är inte rimligt. Jag förutsätter att vajerräcket blir till, och då får man lösa problemen med fornlämningarna utan att det blir ytterligare förseningar, säger Peter Roslund.