Allvarlig nedskräpning vid Rikstretton

Brända bilar, sprängda oljefat och högar av skräp. Området kring gamla Rikstretton ser numera ut som en soptipp.

Mats Forsberg ser nedskräpningen öka i områdena kring Kopparnäs. Här med jakthunden Tiger, som förra året skar upp benet, mest troligt på metallskrot som dumpats i skogen.

Mats Forsberg ser nedskräpningen öka i områdena kring Kopparnäs. Här med jakthunden Tiger, som förra året skar upp benet, mest troligt på metallskrot som dumpats i skogen.

Foto: Simon Olofsson

Kopparnäs2019-10-14 18:00

Skogsmarkerna kring gamla Rikstretton är populära bland både jägare och bärplockare, men den senaste tiden har allt mer skrot och skräp dumpats i området. Utbrända och plundrade bilar, sprängda oljefat och högar med skräp och plast syns på flera ställen i området. 

– Det ser förjävligt ut. Jag frågar mig varför någon gör såhär. Har folk så lite att göra att man eldar upp bilar i skogen, frågar Mats Forsberg. 

Mats Forsberg bor i Kopparnäs och har länge nyttjat marken för jakt och rekreation. Han upplever att problemet med nedskräpning eskalerat. 

– Jag upplever att det har blivit värre för varje år. Såhär illa har det inte varit tidigare, säger han. 

Bland skrotet återfinns också en utbränd moped och en studsmatta som dumpats. I vegetationen invid skogsvägen ligger metallramen som används för studsmattor isärplockat och dumpad. De flertalet oljefat som ligger slängda på en närliggande vändplats buktar i botten, tecken på att de förutom att ha blivit brända också exploderat. 

– Sådär ser det ju inte ut om man bränner ett tomt oljefat. Dessa har ju sprängts, det är tydligt, säger Mats Forsberg. 

Han har själv fått känna på en del av nedskräpningens konsekvenser. Förra året skar jakthunden Tiger upp benet ordentligt, vilket förutom en inställd jaktsäsong resulterade i höga veterinärkostnader. 

– Det var ett 7-8 centimeter långt, öppet sår. Veterinären sa att det mest troligt var en skada från ett metallföremål, eftersom det inte fanns några spår av trä i såret. Förmodligen är det från skräp som slängts i naturen, säger Mats Forsberg.

– 40 000 i veterinärkostnader är ju inte roligt direkt. Nu hade vi förvisso försäkring, men ändå. Det är pengar som ska betalas. De var tvungna att gipsa, så hela jaktsäsongen fick ställas in, säger han. 

När Mats Forsberg upptäckte de många utbrända bilarna i området, som är uppställda omkring ett av de gamla sandtagen, kontaktade han polisen. I en av bilarna fanns också ägarpappren kvar, samt registreringsskylten på bilen. 

– Men polisen sa att de inte kunde göra någonting, de hänvisade bara till Piteå kommun. De säger att det är kommunens ansvar att städa, säger Mats Forsberg. 

– Det blir ju vi skattebetalare som får stå för det här. Man måste ju ta hit en lastbil för att köra bort bilarna och skräpet. Det är väl inga summor man räddar någon nedläggningshotad skola med kanske, men ändå. Det kostar fort mycket pengar. 

Två bilar och en moped har eldats upp och lämnats kvar i det näraliggande sandtaget. I närheten har skräp och oljetråg dumpats.
Två bilar och en moped har eldats upp och lämnats kvar i det näraliggande sandtaget. I närheten har skräp och oljetråg dumpats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!