Uppkopplade leksaker anmäls

Obegripliga användarvillkor – och en teknik som gör att vem som helst kan avlyssna barnkammaren och kontakta barnet. Nu anmäler Sveriges Konsumenter och andra organisationer runtom i världen flera leksaker till myndigheterna.

Konsumentskydd2016-12-06 10:07

I Sverige är det dockan Cayla och roboten i-Que som anmäls till Konsumentverket och Datainspektionen. Detta sedan Sveriges Konsumenters norska motsvarighet testat leksakerna och funnit stora problem.

– De har allvarliga brister vad gäller både säkerheten och integriteten. Barn är en väldigt skyddsvärd grupp, och här kommer det en docka som erbjuder möjligheter att tanka av information och väsentliga uppgifter och även att skaffa sig kontroll över den, säger Jan Bertoft, generalsekreterare i Sveriges Konsumenter.

Ta kontroll

Leksakerna hör till gruppen sakernas internet (Internet of things, IOT) och de har nätaccess. De har också teknik för att känna igen ett barns röst och en mikrofon för kommunikation.

Men de norska testerna visar på säkerhetsbrister. Obehöriga kan ta kontroll över leksakerna med hjälp av en mobiltelefon, och både lyssna och tala via den inbyggda elektroniken.

– Det är oerhört i sig. Det finns en räckviddsgräns i och med att det går med bluetooth, men det innebär i praktiken en möjlighet till avlyssning in i barnkammaren, säger Bertoft.

En tredje leksak, Hello Barbie, kan dessutom kopplas upp via wifi. Den anmäls i USA, men säljs inte i Europa. Via konsumentorganisationen Beuc har samtidiga anmälningar av de andra två lämnats in runtom i EU, skriver nyhetsbyrån AFP.

Stämma i bäcken

Dessutom visar granskningen att användarvillkoren för produkterna är väldigt svårbegripliga. Uppgifter som tankas hem via IOT kan vara väldigt personliga men de kan säljas vidare och användas kommersiellt.

Sveriges Konsumenter hoppas att deras anmälningar ska leda till att myndigheterna skärper regelverk och att tillverkare och återförsäljare "tar sitt ansvar".

– Det här är en försmak av ett samhälle vi är på väg in i, och det är viktigt att vi stämmer i bäcken – inte minst när det gäller sådant som barn utsätts för, säger Bertoft. (TT)

Sakernas internet (IOT) och bästa skyddet

Lär dig hur din hemmarouter fungerar. Byt namn på nätverket, ändra inloggningen och slå på kryptering. Ta reda på hur man uppdaterar routerns interna programvara.

Se också till att du har säkerhetsprogram i datorn som ofta är huvudmålet för hackare.

Enligt analysföretaget Gartner var nära 5 miljarder prylar uppkopplade i fjol. 2020 har siffran stigit till 25 miljarder. Konsumentprodukter står för mer än hälften av antalet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om