Konsumentnotiser

22 december 2015 15:08

Tillstånd krävs för kamera på drönare

Kammarrätten i Jönköping slår nu fast att kameraövervakningslagen gäller för kameror på drönare som filmar eller fotar allmänna platser. Det innebär att man måste ha tillstånd för kameraanvändningen från länsstyrelsen. Om länsstyrelsen beviljar tillstånd så kan den ställa villkor för exempelvis vilken plats som får filmas och vid vilken tid på dygnet som filmning får ske.

Konsumentombudsmannen ryter till mot pensionstjänst

Konsumentombudsmannen, KO, tvingar nu företaget Lundstedts Fond &Finans, som förmedlar premiepensionstjänster, att ändra sina affärsmetoder och sin telefonförsäljning. Konsumentverket har tagit emot flera anmälningar mot företaget där konsumenter bland annat uppger att de fått felaktig information och tvingats betala om de inte aktivt svarat nej på ett avtalsförslag som skickats ut. Om inte företaget ändrar sina metoder kan de få betala 750 000 kronor i böter.

Farliga kemikalier i fyrverkeripjäs

Kemikalieinspektionen har vid en kontroll av fyrverkeripjäser hittat den farliga kemikalien hexaklorbensen i en av 18 undersökta pjäser. Jämfört med tidigare undersökningar ser årets betydligt bättre ut – vid den senaste kontrollen 2010–2011 hittades ämnet i sex av 20 pjäser. Hexaklorbensen är farligt för vattenmiljön och kan vara cancerframkallande. Kemikalieinspektionen har förbjudit företaget som importerat pjäsen att sälja den.

Världens bananer hotas av sjukdom

Stora delar av världens bananproduktion hotas att slås ut av en skadesvamp, rapporterar Sveriges Radios Vetenskapsradion. För att rädda produktionen kan det krävas att forskare tar fram en helt ny banansort som klarar angreppen. Samma sak hände under mitten av 1900-talet då samma växtsjukdom, då kallad Panama-sjukan, härjade. Den gången tvingades också en ny banansort fram, som blev den vanligaste variant som vi äter i dag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!