Tuffare miljökrav för braskaminer

Att tända en sprakande brasa är välgörande både för själ och värmeräkning. Vedeldning är i sig klimatneutralt men förbränningen ger skadliga utsläpp. Nästa år ska kaminerna energimärkas och snart införs krav på ekodesign.

Första steget till miljövänlig eldning hemma är att skaffa en energieffektiv och modern kamin. Nästa steg är att elda smart. Läs bruksanvisningen där det står hur långa vedträna ska vara och vad som är max vedmängd per timme

Första steget till miljövänlig eldning hemma är att skaffa en energieffektiv och modern kamin. Nästa steg är att elda smart. Läs bruksanvisningen där det står hur långa vedträna ska vara och vad som är max vedmängd per timme

Foto: Adobe stock

KONSUMENT2018-01-20 10:00

Sverige är mörkt och kallt på vintern och många har upptäckt hur trevligt det är att ha en braskamin att elda i och samtidigt minska värmeräkningen. Men om du ska installera en kamin så ta först och främst reda på hur effektiv den är. Hög verkningsgrad är lika med lägre vedförbrukning och det ger kostnadsfördelar i längden. Väljer du en energieffektiv kamin kan du samtidigt räkna med att den ger ifrån sig mindre skadliga utsläpp.

Energieffektiviteten ska vara märkt på kaminerna från och med 2018 och om ytterligare fyra år, 2022, införs krav på ekodesign som gör att de skadliga utsläppen minskas ytterligare.

– Då försvinner de dåliga kaminerna från marknaden, säger Carlos Lopes som är expert på Energimyndigheten.

När Energimyndigheten testade olika braskaminer förra året för att se hur energieffektiva och miljö- och hälsovänliga de var, visade sig skillnaderna vara stora.

– En modern braskamin minskar vedförbrukningen med upp till 20 procent och utsläppen av oförbrända kolväten minskar med 50–85 procent jämfört med äldre modeller. Utsläppen av stoft minskar samtidigt med 60–80 procent, säger Carlos Lopes.

Eftersom energimärkningen blir obligatorisk kan du själv läsa på de olika kaminerna och jämföra. Försäljaren kan även informera dig som köpare.

– Även om krav på att ange utsläppen inte införs förrän år 2022 så har kaminerna med effektiv förbränning och god kvalitet lägre utsläpp generellt sett, säger Carlos Lopes.

Men vad gör det om jag köper en sämre kamin, kanske begagnad, och eldar lite då och då, tänker du kanske. Då ska du veta att luftföroreningarna gör stor skada. Det dör 1 000 människor per år av dålig luft i Sverige – även avgaser från bilar och andra luftföreningar räknas in i det.

Första steget till miljövänlig eldning hemma är alltså att skaffa en energieffektiv och modern kamin. Nästa steg är att elda smart och på så sätt ytterligare minimera mängden sot och kolväten som bildas. Då blir även grannarna glada som slipper os och aska från din skorsten. Naturvårdsverket har riktlinjer som man kan följa. De handlar bland annat om att ha rätt torrhet på veden och hur man ska tända brasan.

NYA KRAV

Från och med 1 januari 2018 gäller krav på energimärkning av kaminer. På etiketten ska energieffektivitetsklass anges, från skalan från G till A++, samt den direkta värmeeffekten i kW (kilowatt).

För vedeldade lokaleldstäder, bland annat braskaminer och insatser, finns sedan tidigare ett frivilligt svenskt certifieringssystem, P-märkning. I det ingår både utsläpp och tekniska aspekter.

Svanen har certifiering med utsläppskrav.

EU:s Byggproduktdirektiv har minimikrav som ska uppfyllas för bland annat braskaminer.

Källor: Energimyndigheten och Naturvårdsverket.

Stora skillnader mellan kaminerna

Här är de kaminer som hade högst respektive lägst verkningsgrad i Energimyndighetens test. Verkningsgraden (%) visar hur effektivt kaminen tar tillvara energin i veden. Effekten (kW) visar hur mycket ved som kan läggas in i kaminen. Priserna låg (2016) mellan 8 995 kr och 24 900 kr för de 17 testade kaminerna. Se hela testet på www.energimyndigheten.se.

Modell Tillverkare Effekt(kW) Verkningsgrad (%)

Hollywell 9105 Narvells Ingenjörsbyrå 5,2 80,3

Keddy 1100 Keddy 5,6 79,5

Aduro 1-1 Aduro 5,7 79,9

Skal Hörby Kaminexperten 6,8 62,7

Handöl 9, Handöl 8,1 66,0

Handöl 500 Handöl 10,0 58,7

Kaminerna blir flerDet finns mer än 1,7 miljoner eldstäder i Sverige, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Antalet braskaminer var cirka 650 000 år 2013, och kan vara uppe i 850 000 år 2025.

Elda energi- och miljösmart

Den som eldar med ved själv har ansvar för att utsläppet av luftföroreningar blir så litet som möjligt, enligt de allmänna hänsynsreglerna i Miljöbalken.

Läs bruksanvisningen på kaminen, där står hur du ska elda, vedlängd, max vedmängd per timme, samt underhåll och service av kaminen.

Använd lagom torr ved med en fukthalt på 16–20 procent. Förvara den någon vecka inomhus innan den används.

Försök få fyr snabbt med torra stickor, papper eller liknande och låt elden ta sig i finhuggen ved innan du fyller på med mer ved.

Raka ihop glödbädden och lägg in veden så det blir ett litet mellanrum mellan vedträna för att få ordentlig luftinblandning.

Pyrelda inte.

Håll koll på luften

Moderna braskaminer är lufttäta på insidan vilket gör det lättare att reglera luftflödet och få förbränningsluften dit man vill. Det ger effektivare förbränning och lägre utsläpp.

Du får även bättre uppvärmning och förbränning om braskaminen kan anslutas till uteluften.

Utsidan på kaminen är viktig för värmen. Stålplåt, gjutjärn eller täljsten håller värmen olika länge.

Självstängande lucka ökar säkerheten – men du behöver skyddshandske – och asklåda underlättar asktömning.

Tänk på att du behöver en eldningssäker skorsten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!