Starthjälp i miniformat

De är inte större än en smartphone, men lovar ändå att starta upp en bil med urladdat batteri i minusgrader. Testfakta har testat sju starthjälpsbatterier som går att stoppa innerfickan.

Foto:

KONSUMENT2017-01-14 09:30

Ett starthjälpsbatteri eller jump starter som de också kallas fungerar som ett extrabatteri som du kopplar till ditt bilbatteri med hjälp av två startkablar. Batteriet är konstruerat så att det kan ge en tillräckligt hög maxström under kort tid för att starta upp motorn.

Starthjälpsbatterier har funnits länge, men den gamla otympliga varianten kan väga uppåt tio kilo och har främst riktat sig till bärgningstjänsten eller folk med mycket garageplats och starka ryggar. Här handlar det i stället om små bärbara litiumbatterier som går att förvara i handsfacket eller innerfickan. Batterierna kan även användas som batteribank för mobiler, ipads och datorer.

– De har inte samma kapacitet som den äldre bly-varianten, men är å andra sidan väldigt enkla att hantera för vanliga konsumenter, säger Daniel Strömberg, testledare på SP som utfört testet.

I testet undersöktes om de små extrabatterierna verkligen kan starta upp en motor med helt urladdat batteri och hur många startförsök man får på sig. Laboratoriet utgick från två olika bensindrivna motorer – en två liters motor med fyra cylindrar och en 2,8 liters motor med 6 cylindrar.

– Antalet startförsök kan vara helt avgörande eftersom en del ström försvinner till annan elektronik i bilen och det är inte alltid bilen går igång på första försöket, säger Daniel Strömberg.

Bäst i test är Sonic Startbooster, inköpt på Mekonomen, som ger elva startförsök på en liten motor och sju på en stor vid tio minusgrader. Det kan jämföras med Clas Ohlsons och Kjell & Companys batterier som inte klarar att starta en stor motor i kyla överhuvudet taget. På den lilla motorn ger Kjell & Company endast två startförsök och Clas Ohlson fyra.

Har man en dieselbil så kräver den mer ström vid starten. Här kan en liten dieselmotor liknas vid en stor bensindriven motor, medan en stor diesel kräver ännu mer.

Produkterna i testet deklarerar olika kapacitet vilket så klart kan förklara skillnader i antalet startförsök. Men testet visar att den utlovade kapaciteten stämmer dåligt överens med verkligheten. Car Rover, inköpt på nätsajten Aliexpress, utlovar hela 26 amperetimmar men i verkligheten har den knappt sju.

– Den deklarerade kapaciteten kan bli väldigt missvisande eftersom du inte kan utnyttja all energi som finns i batterierna. Tillverkarna har helt enkelt spärrat energiuttaget för att öka livslängden. Ökad livslängd är så klart positivt men frågan är om man bryr sig om detta när man står där med ett dött bilbatteri, säger Daniel Strömberg.

De flesta av produkterna är lätta att använda och hantera. Allvarligast anmärkning vad gäller konstruktionen får Biltemas starthjälp. Isoleringen kring batteriklämmorna trillar lätt av vilket innebär en risk för kortslutning.

– Klämman är gjord i koppar vilket är strömförande. Du kan inte få någon stöt, men däremot kan du få brännskador och det är ju inte bra.

Viktigt att tänka på när du använder starthjälp

Innan du köper en starthjälp bör du kontrollera så att produkten verkligen rekommenderas till din bil. Vissa nya bilar har teknik som kan slås ut. Om det inte står något i handboken, hör med din bilförsäljare.

Vissa bilar har särskilda uttag för starthjälp så att man inte kopplar dem direkt till batteriet.

Ladda aldrig starthjälpen bland brännbart material eller på natten utan uppsikt. Det finns alltid en brandrisk med litiumbatterier.

Man bör helst inte använda ett riktigt nedfruset starthjälpsbatteri eftersom det kan leda till kortslutning med brand som följd. Men det räcker med lite kroppstemperatur under några minuter för att den ska bli tillräckligt varm.

Fakta om testet

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har testat sju små starthjälpsbatterier med litiumbatterier. Alla produkter marknadsförs som starthjälpsbatterier till personbilar – men kan också användas som batteribank för mobiler, ipads och datorer.

Kapacitet

Produkterna laddades ur med låg ström (1,5 ampere) för att beräkna hur många amperetimmar de kan leverera. Laboratoriet beräknade även hur många laddningar av en mobiltelefon som produkterna kan ge. I testet användes en Samsung S6.

Uppladdningstid

Laboratoriet mätte tiden det tar att ladda upp starthjälpen när den är helt urladdad.

Antalet startförsök vid +20 grader

Produkterna laddades upp fullt och kopplades till ett 62 Ah startbatteri. Därefter mättes antalet 3-sekunderspulser vid 150 ampere som produkterna kan leverera. 150 ampere är den strömstyrka som en liten motor behöver för att kunna starta i ca 20 grader. Utifrån detta räknade man ut hur många starter produkterna kan leverera vid 250 ampere vilket är en ungefärlig startström som en större motor kräver.

Antal startförsök vid – 10 grader

En beräkning av antalet startförsök som provföremålen klarar att leverera vid – 10 grader gjordes utifrån mätningarna i rumstemperatur. Här beräknas den mindre motorn kräva minst 250 ampere och den större motorn minst 350 ampere.

Hantering, användning och säkerhet

En bedömning har gjorts av hur lätta produkterna är att använda, hur manualen är utformad, hur lätt det är att stoppa in kablar, hur klämmorna sitter mot startbatteriet och hur den indikerar full laddning etcetera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om