Att id-stölderna blir fler är egentligen inte så konstigt. Det är baksidan av vår digitala värld. Vi kan snart sagt göra allt med några knapptryckningar på datorn eller mobilen och vi har inte alltid koll på vilka säkerhetsrisker vi utsätter oss för. Detta kan tjuvarna utnyttja.
För dem är det enklare att hacka någons konto och på så sätt få tillgång till pengar, än att göra inbrott eller tvinga sig till pengar med våld.
Enligt Pia Lindström, som är vice vd på SSF Stöldskyddsföreningen, är det i princip omöjligt att skydda sig helt från att råka ut för id-stölder.
– Det är lätt att få fram ditt personnummer, det är en offentlig handling, det är bara att vända sig till Skatteverket. Dessa uppgifter kan bedragaren sedan använda sig av för att begå brott, säger hon.
Många gånger kommer också kortuppgifter ut genom att bedragare hackar sig in på e-handelssajter och stjäl uppgifterna för att sedan använda dem för köp.
– Det här kan du inte påverka själv. Men du kan vara uppmärksam och försiktig med hur du använder kortet, säger Pia Lindström.
Ett fel vi gör är att inte skydda vår kod när vi knappar in den i affären, på bussen eller på andra offentliga platser. Vem står eller sitter bakom och kikar? Det kan vara en presumtiv tjuv. Och har du ett mobilt bank-id så är det lika viktigt att skydda det som alla dina andra värdehandlingar. Så använd sunda förnuftet och var försiktig.
Var även uppmärksam på om du får brev i brevlådan som du inte känner igen. Fakturor på varor eller tjänster som du inte beställt, eller kreditupplysningar från kreditupplysningsföretagen trots att du inte ansökt om någon kredit. Det är tydliga varningssignaler om att någon utger sig för att vara du och handlar i ditt namn.
I värsta fall är tjuven så förslagen att den länsar din brevlåda på post, alternativt gör en adressändring så att posten kommer någon annanstans i stället. Då ser du inte fakturorna och kreditupplysningarna och anar inte oråd i första taget.
– Att ha lås på brevlådan är bra. Även om det går att bryta upp, så märker du att något är på tok, säger Pia Lindström.
Skatteverket har dessutom sedan en tid tillbaka en tjänst där du kan spärra ändringar av din adress. Den heter ”Spärr obehörig adressändring” och förhindrar att någon annan ändrar din adress. Du anmäler dig via Skatteverkets hemsida och vill du sedan godkänna en adressändring måste du använda din e-legitimation.
– Ja, att du som enskild person för det mesta inte behöver stå för kostnaden som ett bedrägeri innebär. Har du bara varit aktsam står du skadelös - i alla fall ekonomiskt. Det vanligaste är att det är kortutgivande bank som ”tar förlusten” men allt beror på vem som anses skyldig till att köpet kunnat genomföras. (TT)