MC-hjälmar klarar inte säkerhetskraven

Tre av åtta MC-hjälmar klarar inte de lagstadgade säkerhetskraven, visar Testfaktas test. Trots det vill ingen svensk myndighet ta ansvar för att plocka bort dåliga hjälmar.

Foto:

KONSUMENT2017-05-20 09:30

Videon är inte längre tillgänglig

En MC-hjälm måste vara testad och godkänd för att få säljas i Sverige och EU. Men när Testfakta låter det svenska forskningsinstitutet RISE testa åtta vanliga MC-hjälmar är det tre modeller som inte klarar säkerhetskraven.

Klart värst är den italienska hjälmen Caberg som ger mycket dåligt skydd mot baksidan av huvudet. Vid ett islag mot en kantsten, motsvarande en trottoarkant, fick provhuvudet ta emot g-krafter som ligger hela 73 procent över kraven i standarden.

– Materialet verkar ha kollapsat och vi fick ett så kallat genomslag, säger Klas-Gustaf Andersson, testledare på RISE.

Inte heller hjälmarna från Jula och Schuberth hamnar på rätt sida av standardens krav. Julas hjälm får underkänt på både hakbåge och baksida, medan Schuberth hade problem med baksidan. Den senare låg dock precis över gränsvärdet.

– Det kan kännas tufft att underkänna hjälmar som ligger precis på gränsen och det kan så klart finnas små variationer mellan olika exemplar. Men de hjälmar vi testade klarade inte kraven, säger Klas-Gustaf Andersson.

Alla tre underkända hjälmar är öppningsbara, medan övriga är integralhjälmar.

– Det spelar ingen roll om de är öppningsbara eller integral. Alla hjälmar måste ändå klara standardens krav, säger Klas-Gustaf Andersson.

Trots resultaten i Testfaktas test kommer hjälmarna kunna fortsätta säljas – ingen svensk myndighet anser sig nämligen ha kontrollansvar för MC-hjälmar.

– Inte som lagstiftningen ser ut i dag. Både vi, Konsumentverket och andra har påtalat detta för regeringen vid flera tillfällen utan att något händer, säger Kristoffer Elo, utredare på Transportstyrelsen.

Så även om ni får ta del av laboratorierapporterna kommer ni inte agera?

– Nej, vi kan inte plocka bort hjälmar eftersom vi inte har bemyndigande för detta. Det vi kan göra är att vidarebefordra rapporten till det lands myndighet som godkänt hjälmen, säger Kristofer Elo.

Petra Holmlund, informationsansvarig på Sveriges Motorcyklister, blir upprörd över såväl testresultaten som myndighetens svar.

– Det är skrämmande att det finns hjälmar på marknaden som inte klarar kraven. Och det är lika skrämmande att ingen gör något åt det, säger hon.

Bäst stötdämpning har testets dyraste hjälm från Shoei, men även Nolan och lågprishjälmen från Biltema klarar detta test mycket bra.

Samtidigt säger inte testerna i krav-standarden allt om hjälmarnas skyddsnivå. Testfakta lät även undersöka skydd mot rotationsvåld – det vill säga när hjälmen får en smäll snett från sidan. Den här typen av smällar utgör den vanligaste orsaken till både lättare och allvarligare hjärnskador.

Ingen av de testade hjälmarna har extra skydd mot huvudrotation, något som ännu är mycket ovanligt bland MC-hjälmar. Och resultaten blev heller inte särskilt bra. Jämför man med tidigare mätningar av hjälmar med rotationsskydd skulle det vara möjligt att minska risken för hjärnskador med upp till 25 procent.

– När det gäller allvarliga skallskador generellt så kommer minst 65 procent från rotationsvåld. Därför borde detta komma in i standarden för MC-hjälmar. Era resultat visar också att det finns stor potential till förbättring här, säger Svein Kleiven, professor i neuronik vid KTH.

Så säger företagen:

Andrea Donghi, produktchef på Caberg.

– Vi har producerat Duke-hjälmen i många år och den har klarat både typgodkännande och produktionstester framgångsrikt. Eftersom vi ännu inte fått ta del av alla detaljer från testet kan vi inte kommentera resultatet vidare.

Magnus Ljung, informationsansvarig på Jula som säljer hjälmen VCAN V210:

– Vi tar testet på stort allvar och produkten är stoppad för försäljning under det att vi genomför en egen utredning tillsammans med leverantören.

Dietrich von Gumppenberg, PR-ansvarig för Schuberth:

– Vi är mycket förvånade över resultaten. Hjälmen har testats flera gånger av såväl nationella som internationella institut och vi har alltid fått mycket positiva resultat. Hjälmen är dessutom typgodkänd av tyska myndigheter i enlighet med gällande standard.

Olycksstatistik – MC-förare

Det finns drygt 320.000 registrerade motorcyklar i Sverige. År 2016 dog 36 MC-förare i trafiken och 238 blev allvarligt skadade. Siffrorna över döda och skadade har varit relativt konstanta de senast fem åren. Under åren 2002 till 2009 var siffrorna däremot något högre. Ser man i ett längre perspektiv har antalet motorcyklar i trafik fördubblats sedan 1998 men samtidigt har antalet dödade och svårt skadade sjunkit.

Källa: Sveriges Motorcyklister

Fakta om testet

Testfakta har låtit testa åtta MC-hjälmar på den svenska marknaden (tre öppningsbara och fem integralhjälmar). Testet är ett samarbete med Norskt Automobilförbund, NAF.

Forskningsinstitutet RISE har testat hjälmarnas stötdämpande förmåga samt skydd mot rotationsvåld. NAF:s MC-avdelning har jämfört hur användarvänliga hjälmarna är.

Stötdämpning

* Hjälmarnas stötdämpande förmåga testades mot delar av standarden ECE-R22, kapitel 7.3, 7.2.3 och 7.2.4. I testet användes två hjälmar av varje fabrikat.

* Den ena hjälmen kyldes ned till -20 °C och utsattes för islag motsvande en platt yta. Den andra hettades upp till 50 °C och utsattes för islag motsvarande en trottoarkant.

* Hjälmarna testades så som standarden kräver med fem islag: framsida, sida, topp, baksida och hakbåge.

* Efter att hjälmarna gått igenom de standardiserade islagen utsattes de för ett extra slag mitt emellan islagspunkterna på topp och sida. Detta för att undersöka om någon tillverkare utformat sin hjälm efter standarden och kompromissat med skyddet på övriga ställen (något det ryktas om i branschen). Alla hjälmar klarade detta slag utan anmärkning.

Skydd mot huvudrotation

* Hjälmarna släpptes med en hastighet av 27 km/h mot ett lutande plan (45°) för att simulera olika typer av realistiska olyckor: mot sidan av hjälmen, mot ovandelen av hjälmen och mot bakre delen av hjälmen.

* Vid testerna mäts dels g-krafterna som når huvudet, dels hur mycket huvudet roterar vid islaget (rotationsacceleration och rotationshastighet).

* Med hjälp av ett datasimuleringsprogram framtaget av forskare vid KTH kan man beräkna hur hjärnan påverkas av de olika smällarna.

Användarvänlighet

* Norskt automobilförbunds MC-avdelning har bedömt hur lätta och sköna hjälmarna är att använda, hur mycket de låter och hur ventilationen fungerar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om