Fotoboken som ger finast bilder och mest bokkänsla

En egenproducerad fotobok är en populär julklapp. Vi har testat åtta tjänster och låtit två av Sveriges främsta fotobokskännare bedöma slutresultatet.

Foto:

KONSUMENT2017-12-02 10:00

Vi tar mer bilder än någonsin och inför julen är det många som funderar på att göra en fotobok att ge bort i julklapp. Men vilken tjänst ska man välja? För att ta reda på det har vi skapat samma fotobok hos åtta olika aktörer och bedömt alltifrån designverktyg till bildkvalitet, papper och bindning. Till vår hjälp tog vi två riktiga experter på området.

Patrik Leo driver Leo Form och är en av Sveriges mest ansedda foto- och konstboksformgivare.

– Flera av böckerna i jämförelsen faller på sina blanka plastiga omslag med dålig bindning. Böckerna med blanka limmade omslag känns otroligt billiga, mer som gamla barnböcker från McDonalds som blivit över. De med lite mer matta omslag är bättre. De ger en trevligare taktil känsla, säger han.

Patrik Leo noterar att många av tillverkarna använder för tjocka pärmar till tunna fotoböcker. Något som kan avhjälpas genom att beställa böcker med lite fler sidor än de 24 som Testfakta gjorde.

Evelina Honyak är inköpsansvarig för Fotografiska Butiken och köper årligen in ett tusental fotobokstitlar till Nordens största fotomuseum.

– Fotoboken från Crimson och Fujidirekt har bäst färgåtergivning och lyster i bilderna. Crimson har dessutom fått till riktigt bra bokskänsla. Det här är så nära man kan komma en riktig fotobok. Synd bara att man inte kan trycka något på pärmen, säger Evelina Honyak.

En tydlig svaghet för testets två bästa böcker är det program som man ska använda för att designa sin fotobok. Crimsons, men även Fotokloks och Photohomes programvara känns föråldrad och kräver en hel del tålamod av användaren. Fujifilm tappar, trots utmärkt internetuppkoppling, hela tiden kontakt med servern.

Högst totalbetyg i jämförelsen får ändå boken från Crimson.

– Den känns mest som en riktig fotobok, vilket också kommer ge den ett längre liv i bokhyllan och vara roligare att ta fram och titta i. Enda svagheten med själva boken är att den har lite för tunn pärm. Det gör att den lätt slår sig, särskilt när man väljer liggande format, säger Patric Leo.

Lägst betyg får fotoboken från CEWE, men flera fotoböcker i botten har liknande egenskaper. Onaturliga färger i bilderna, sladdigt papper av låg kvalitet i inlagan och blanka omslag drar ner betygen.

– Sammantaget gör det att de här böckerna känns väldigt billiga, trots att det inte är så stor prisskillnad mot de bättre alternativen, säger Evelina Honyak.

I särklass mest lättanvända designprogram har de stora internationella leverantörerna Önskefoto, Blurb och Apple. Om du vet med dig att du brukar sitta och svära framför datorn så kan de vara värt att välja någon av dessa, även om det betyder att du får göra avkall på bildkvalitet och fotobokskänsla. Ett för krångligt designprogram kan annars lätt leda till att det inte blir någon fotobok gjord över huvud taget.

För den som inte har tid eller lust att designa sin egen fotobok erbjuder de flesta av designprogrammen funktioner för att automatiskt göra ett förslag med dina bilder. Här är det dock viktigt att titta igenom boken noga innan man beställer då flera av programmen rymmer exempel på riktigt smaklös bokformgivning.

Om testet

Testfakta har gjort en fotobok utifrån en resa, och använde de olika leverantörernas egna designprogram för att skapa respektive bok.

För att bedöma bildkvalitet, papper och bindning tog vi hjälp av två av Sveriges främsta kännare av fotoböcker.

Patrik Leo är grafisk formgivare med inriktning på fotoböcker. Han driver i dag Leo Form men har tidigare arbetat som formgivare på förlaget Max Ström.

Evelina Honyak är inköpsansvarig för Fotografiska Butiken på fotomuseet Fotografiska i Stockholm.

Urval

Vissa tjänster erbjuder olika typer av omslag och papperskvalitet. Till testet beställde vi standardböcker (det billigaste alternativet). I de fall det inte gick att trycka någon bild på pärmen har vi köpt till skyddsomslag.

Vi valde att göra boken i liggande format eftersom det passade de flesta bilder. De olika leverantörernas bokstorlekar varierar något men alla hade något som var i närheten av liggande A4.

Vi beställde böcker med 24 sidor som de flesta tjänster erbjuder. Undantagen är CEWE och Crimson där minsta antalet sidor som går att beställa var 28 respektive 40.

Bedömning

Bildkvalitet

Till testet användes olika typer av bilder. Bilder med både starka och milda färger och med detaljer i såväl ljusa som mörka områden. Vid bedömningen tittade expertpanelen på saker som färgåtergivning, lyster och kontrast.

Papper och bindning

Här bedömdes papprets och omslagets kvalitet och egenskaper, kvaliteten på bindningen och hur boken känns att slå upp och bläddra i. I bedömningen ingår också hur omslag, försättsblad och papper fungerar tillsammans.

Designverktyget

Detta har bedömts utifrån hur lätta verktygen är att använda, hur flexibla de är och hur olika stödfunktioner och hjälpverktyg fungerar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om