Behåll kläderna i sommar

Även solen har sina fläckar och antalet hudcancerfall ökar ständigt. Kläder är det bästa och billigaste sättet att skydda sig mot solen. Men även appar kan skydda dig mot de härliga, men farliga, strålarna.

Solkrämer är dyra och många använder alldeles för lite åt gången. Enligt hudläkaren Olle Larkö bör man använda en kupad hand vid varje insmörjning och då räcker en tub ungefär tre dagar.

Solkrämer är dyra och många använder alldeles för lite åt gången. Enligt hudläkaren Olle Larkö bör man använda en kupad hand vid varje insmörjning och då räcker en tub ungefär tre dagar.

Foto: Adobe Stock/Sylvain Robin

Konsument2017-07-06 11:29

Sommaren är här och solskyddsfrågan hamnar åter i fokus. De efterlängtade strålarna bör njutas försiktigt. Hudcancer är den näst vanligaste cancerformen bland både kvinnor och män och antalet ökar med cirka fem procent per år. Olle Larkö, överläkare på hudkliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, är mån om att kunskapen kring solande och solskydd ökar.

– Vi skulle spara många liv på det sättet, säger han.

För många är solbränna synonymt med semester och ledighet, och vi har vant oss vid att lättklädda solbruna kroppar gör reklam för solkräm.

– Det är hopplöst. På bål och rygg ska man ha skyddande kläder för att undvika solskador. Solkräm ska användas som komplement till kläderna.

De flesta använder dessutom alldeles för lite solkräm.

– Varje gång du smörjer in dig ska du använda en kupad hand solkräm och då räcker en tub cirka tre dagar. Men många använder en tub under en hel säsong. Solkrämer är ofta dyra och ska du smörja in dig på rätt sätt går det många tusenlappar. Att använda t-shirt och keps är mycket billigare, säger Olle Larkö.

Att njuta lite av solen, snarare än att fånga varenda solstråle, är ett hälsosamt tips.

– Vänj huden långsamt så är risken att du bränner dig avsevärt lägre. Lantbrukare och fiskare till exempel verkar ha betydligt färre fall av elakartad hudcancer än kontorsråttor som steker sig i solen, säger Olle Larkö.

En växande trend i Sverige är att använda produkter baserade på naturliga råvaror. Otaliga bloggar vurmar för att leva giftfritt och på nätet finns forum som tipsar om kallpressade oljor som går att använda i stället för solskydd. Hallonfröolja uppges ha en solskyddsfaktor på mellan 30 och 50. Det vetenskapliga stödet bakom är dock påvert och de flesta hemsidor hänvisar till en 16 år gammal studie.

Olle Larkö rekommenderar att man håller sig till Apotekets sortiment eftersom naturläkemedel är mycket sämre undersökta ur ett vetenskapligt perspektiv och forskningsunderlaget litet.

– Bara för att en produkt kommer från naturen innebär det inte automatiskt att den är bra, snarare kan många reagera med allergier på naturliga produkter. Syntetiska preparat ger ofta färre allergier eftersom vårt immunförsvar inte känner igen dem.

Ny forskning vid Lunds universitet menar att solkräm inte skyddar mot malignt melanom, däremot mot basalcellscancer och skivepitelcancer. Olle Larkö har läst studierna och menar att kläder är bästa solskyddet. Men om olyckan ändå är framme och nya fläckar uppträder på huden bör du söka läkare.

– Märker du en ny brunsvart fläck eller ett födelsemärke som ändrat form bör du besöka vårdcentral. I dag finns också appar där du via mobilen kan ta foto på fläcken och skicka till en läkare. Inom några timmar har du svar. Nästan alla som får behandling blir friska, säger Olle Larkö.

Men solens strålar innehåller trots allt även nyttigheter, särskilt för oss nordbor som kan lida brist på vitamin D. Vitaminet reglerar kalkbalansen i skelett och tänder och kan vid brist orsaka rakit, även kallat engelska sjukan.

– Solen ger oss energi, den ger oss D-vitamin och endorfiner frigörs i solen. Men det räcker attsola max en halvtimme om dagen under sommarmånaderna. Sola med måtta, ha hatten på och ta det lugnt, säger Olle Larkö. (TT)

Tre appar för säkrare solning

”Min soltid” hjälper dig att slippa få röd hud i solen. Med appen kan du beräkna en uppskattad soltid. Den ger dig solråd och fakta om bland annat sol och D-vitamin, UV-strålning och UV-index.

”Coppertone MyUV Alert” hittar din nuvarande plats och väder. Om du vill kan den även påminna dig med ett alarm när det är dags for nästa rond av solskydd.

Apotekets hudläkare på distans. Skicka in bilder på fläcken samt en kort beskrivning. Svar inom ett dygn. På marknaden finns flera olika aktörer, sök på nätet om du vill använda dig av hudläkare via digitala kanaler.

Så solar du säkert

Använd skjorta eller t-shirt på bål och rygg, det skyddar bäst.

Använd gärna hatt eller keps.

Använd solkräm som komplement, minst 30 SPF men helst 50 SPF.

Använd en kupad hand solkräm vid varje insmörjningstillfälle. En tub bör räcka i ungefär tre dagar.

Barn under ett år ska inte vara i direkt solljus över huvud taget. Små barn kan skuggas med till exempel parasoll, soltält eller UV-skydd till barnvagnen i kombination med att barnet har kläder och solhatt.

Barn, oavsett ålder, bör undvika att vara i direkt sol mitt på dagen när solen är som starkast, mellan klockan 11 och 15.

På Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida kan du ladda ned en QR-kod som beräknar hur länge man kan vara ute i solen utan att bränna sig.

Källa: Olle Larkö, Sahlgrenska universitetssjukhuset och Strålsäkerhetsmyndigheten

Om hudcancer

Varje år drabbas cirka 55 000 personer i Sverige av hudcancer. Det finns en stark koppling mellan att bränna sig ofta och att drabbas av malignt melanom, som är den farligaste formen. Särskilt farligt är det att bränna sig som ung. I Sverige har malignt melanom ökat under många år. Under 2013 konstaterades cirka 3 500 nya fall.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om