Svårflörtade skolungdomar lyssnade på tonsatt poesi

David Wertén, Erika Risingen, Johannes Bergion och Ida Rosen Hanrå spelar på basen under föreställningen.

David Wertén, Erika Risingen, Johannes Bergion och Ida Rosen Hanrå spelar på basen under föreställningen.

Foto: Linnea Hedelilja

Konsert2012-11-20 06:00

Lyset släcks och Olivias Poesiorkester intar sina platser på scenen under strålkastarna på Medborgarhuset i Arvidsjaur. Det är den första föreställningen på turnén, men inte alla blev imponerade av den tonsatta poesin.

Spontant så tror jag att den icke-imponerade publiken beror på att det var skolungdomar som såg föreställningen, inte för att de ville se den, utan för att det var en del av den obligatoriska undervisningen. Detta var nog också den främsta anledningen till varför applåderna blev väldigt lama. Därför blir jag desto mer imponerad av att ingen av de som stod på scenen lät sig nedslås av publiken, utan energin och glädjen över att premiärvisa sin show lyste igenom från början till slut.

Enkelt beskrivet så är det fyra personer på stråkinstrument som tillsammans med poeten Olivia Bergdahl framför dikter samtidigt som det spelas på instrumenten. Men det är inte bara det som händer, helt plötsligt så har basen blivit till en trumma och fiolen är en gitarr och hela scenen har blivit en lekplats där musik och ord möts. Stundtals är det musiken som dominerar på scenen och ibland släpper Olivia ut ett ensamt ord som seglar från micken ut i högtalarna och över den tysta lokalen.

Hur som helst så är det två tunga element som båda tävlar om att förföra öronen, och för mig blir bitarna ibland för stora för att man ska kunna ägna sig åt båda samtidigt. För visst är det så att toner och ord utgör en enorm berättarkraft, eller? Några som kanske inte håller med, och inte heller var så tagna av föreställningen var Amanda Holmqvist och Tove Landström som går första året i gymnasiet på Sandbackaskolan.

- Det var ganska tråkigt, men roligare än vanlig poesi, säger Amanda.

Tove håller med Amanda och passar på att förklara att vanlig poesi är sån som man läser på papper i skolan. Och även om det kanske inte var jätteroligt, tyckte hon att delar av föreställningen var intressant.

- Jag gillade när hon pratade om döden, att den gör att man funderar på vad varje morgon är värd. Men det var svårt att hänga med hela tiden, jag blev less, säger Tove.

Turnén forsätter med skolkonserter i Arjeplog, 20 november, Jokkmokk, 21 november, Gällivare, 22 november, Kiruna, 23 och 26 november, Piteå, 28 november, Haparanda, 29 november och Övertorneå, 30 november.

Familjeförställningar ges i Kulturens hus i Luleå den 27 november och på Krokodil i Piteå den 28 november.

Olivias Poesiorkester

Plats: Medborgarhuset
i Arvidsjaur

Publik: Skolungdomar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om