Ett utmanande och roligt arbete

Att få simma med en delfin är något som många drömmer om. På Kolmårdens djurpark finns 8 delfintränare som tränar och uppträder med delfiner. Barnsidan har pratat med Jenny Nordenberg, som är en av delfintränarna, om hur det är att jobba med delfiner.

Delfinshowen på Kolmårdens delfinarium är populär hos besökarna. Stundtals stänker vattnet rejält när delfinerna framför sina färdigheter.

Delfinshowen på Kolmårdens delfinarium är populär hos besökarna. Stundtals stänker vattnet rejält när delfinerna framför sina färdigheter.

Foto: Elin Johansen

KOLMÅRDEN 2010-08-30 06:00
Jenny Nordenberg och hennes kollegor på Kolmårdens delfinarium börjar sin arbetsdag 07.30 med att förbereda dagens mat som är cirka 200 kilo fisk. När fisken är tinad är det dags för delfinerna att få sin frukost. En delfin äter mellan 7-10 kilo fisk varje dag.
Efter frukosten drar första träningen igång. Delfinerna tränas mellan 5-10 gånger per dag beroende på vilken säsong det är. När tränarna inte tränar djuren har de fullt upp med annat som till exempel att rengöra anläggningen, dyka, ha hand om guidningar samt föreläsa för grupper.
På Kolmårdens delfinarium bor 8 stycken flasknosdelfiner. Det är Vicky, som är äldst med sina 37 år, Pitchi, den enda hanen i gruppen, Nephele, Ariel, Lyra och Luna. Yngst i gänget är Sting och Fenah som båda föddes i djurparken under 2008.
Belönas med fisk
När delfinerna är kring 1,5 år börjar man att träna dem. När delfinerna ska lära sig att göra olika beteenden använder sig tränarna av bland annat visselpipa och teckenspråk. När de gör rätt belönas delfinerna med smarriga fiskar.
- Vi tränar bara med positiv förstärkning. Det betyder att vi bara belönar dem när de gör rätt, vi talar aldrig om för delfinen när den har gjort fel. Vi använder oss av en högljudsvisselpipa som fungerar som en bro mellan beteende och belöning. Man kan jämföra vår träning med hundarnas klickerträning, säger Jenny Nordenberg.
När delfinerna är unga och ska lära sig nya saker är det ofta en och samma tränare som tränar dem tills det nya beteendet sitter. När de sedan blir äldre tränas delfinerna av flera tränare. Hur lång tid det tar att lära in ett nytt beteende varierar. Att till exempel lära en delfin att göra en volt kan ibland ta upp emot två år.
Tränarna lägger även ner mycket tid på att träna in förebyggande moment med delfinerna. Ett av de svåraste momenten att lära in är att ta blodprov. Delfinen ska då lägga upp sin stjärtfena i knäet på tränaren, där ska de sedan ligga helt stilla tills blodprovet är taget.
- Det bygger mycket på att delfinen ska lära sig att lita på sin tränare, säger Jenny Nordenberg.
Fartfyllda shower
Delfiner gillar att leka, busa och visa upp sig. Under högsäsong genomför delfinerna flera shower för besökarna tillsammans med sina tränare. Årets show har Markoolio varit med och producerat. Till Markoolios låtar visar delfinerna upp sina färdigheter. Publiken rycks med av det höga tempot och glädjen som delfinerna utstrålar under showen.
Att bli tränare
För att bli delfintränare måste man gå en 3-årig djurvårdarutbildning med inriktning på djurparksdjur på ett naturbruksgymnasium. På Himmelstalundsskolan i Norrköping har de så kallat riksintag. Där får elever från hela Sverige söka för att komma in på skolan.
- Vi samarbetar med den skolan och eleverna får göra sin praktik i Kolmården. När de gör sin praktik här lär vi känna dem och det är så många får säsongsarbete hos oss, berättar Jenny Nordenberg.
Jenny Nordenberg gillar sitt arbete och tycker att kontakten med djuren är svårslaget. Att det är ett varierande arbete är en av orsakerna till att hon valde att arbeta som delfintränare.
- Det är mycket variation i arbetet och man känner att man får otroligt mycket tillbaka av djuren. Man skapar en stark relation med dem. Det är ständigt nya utmaningar och ingen dag är den andra lik. Sen är ju kontakten med djuren också svårt att slå, säger Jenny Nordenberg.
Sälar och pingviner
Det är inte bara delfiner som tränarna har hand om, de sköter även om alla sälar, sjöbjörnar och pingviner som finns i djurparken. Sälarna tränas två gånger varje dag och de har även föreställning med dem när djurparken har öppet.





FAKTA Rubrik
Text
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om