Närmare 80 personer är sysselsatta med att bygga de nya verken. Det absolut största byggprojektet i Piteå kommun för närvarande. När PT besökte området för några dagar sedan var arbetet i full gång. Vid årsskiftet ska 48 fundament och 30 torn vara klara. Våren 2018 lyfts turbindelen med rotorbladen på plats högst upp på tornen och under sommaren ska verken anslutas till elnätet som leder till ställverket i Råbäcken.
– Det är full fart. Vi jobbar dubbla skift och det är verksamhet på flera ställen samtidigt, säger Anders Karlsson som är samordningsansvarig för Enercon.
När är samtliga 77 verk på plats?
– Planen är hösten 2019. Projekteringen på andra sidan Kolervägen är påbörjad.
Flera mil grusvägar som tål tunga transporter är anlagda i det aktuella området. Febril verksamhet råder på flera ställen. På ett ställe ska ett rest torn spännas ihop med stålvajrar som sedan gjuts in, men det är många moment som återstår innan allt är klart.
– Det är många tunga lyft som ska göras med precision. Rotordelen som ska vara högst upp väger drygt 60 ton. I måndags blåste det så mycket att inga lyft gjordes, berättar Anders Karlsson.
När vindkraftverket är klart så mäter det 189 meter till rotorbladets topp.
På ett annat ställe pågår gjutning av ett bottenfundament. Ett arbetslag är i full gång med arbetet och fem betonglastbilar kör i skytteltrafik. Till varje fundament går det 500-600 kubik betong.
– Vi har en mobil betongfabrik mot Skogsberget där 34 verk redan är klara och i gång. Det enda som behöver fraktas dit är cement. Vi har egen brunn och bergtäkt, säger Karlsson.
På det sättet sparas oändligt mycket tid. Om betonglastbilarna istället tvingats köra till Piteå så hade det krävts ett 20-tal lastbilar i gång.
Vid ett tredje verk är ett arbetslag i slutskedet med armeringen. Enligt Anders Karlsson innebär det att gjutningen sannolikt kan påbörjas redan dagen därpå.
Säkerheten i området sköts av NVS Bevakning som har folk på plats dygnet runt. Detta för att förhindra stölder eller sabotage. Det är också viktigt att stoppa obehöriga så att inga olyckor inträffar.
– Säkerhetstänket i arbetet är omfattande och alla som jobbar här måste vara certifierade och ha rätt kunskap. Vi jobbar hårt med riskminimering.
De som jobbar med installationen är inhyrda och kommer från ett stort antal länder. Inga inhemska installatörer har anställts.
– Vi har danska underentreprenörer som har egna arbetslag. Ett slags nutidens rallarlag, säger Anders Karlsson.