Vindkraftsolycka oroar närboende i Koler

Olyckan där ett vindkraftverk rasade efter övervarv oroar Torkel Fahlgren i Koler. "Jag vill inte plocka hjortron under snurrorna längre".

Torkel Fahlgren brukar plocka hjortron på myrarna nära vindkraftverken. Något han kommer att dra sig för efter olyckan.

Torkel Fahlgren brukar plocka hjortron på myrarna nära vindkraftverken. Något han kommer att dra sig för efter olyckan.

Foto: Joel Gustafsson

Koler2020-05-13 19:00

Två snurrande vindkraftverk från Enercons vindkraftpark i Ersträsk skymtar bakom träddungen som Torkel Fahlgren inte vill röja bort. De står ungefär 1200 meter från huset i Strömnäs, Koler, där han bor med sin sambo.

– Vi bor i ett industriområde. Det är snart mer snurror än gammelskog, säger Torkel Fahlgren och häller upp en kopp kokkaffe. 

Måndagens olycka där ett vindkraftverk rasade efter att maskinen gått i övervarv har fått honom att fundera. Filmer på rusande vindkraftverk som slits sönder har han sett på Youtube. Men han trodde inte att det skulle hända där han bor.

– Jag som är en skogsmänniska brukar plocka hjortron häromkring. Men nu efter olyckan kommer jag undvika det. Inte vill jag gå under vindkraftverken igen. Har det rasat en gång så kan det hända igen, säger Torkel Fahlgren och tillägger:

– Det var tur att det inte blev någon dödsolycka eller att någon skadades.

Torkel Fahlgren är pensionerad renskötare i Östra Kikkejaur sameby. Han har tamrenar på gården men kroppen tillåter inte längre honom att driva renar med snöskoter i skogen.

– När jag var på ett samrådsmöte för länge sedan frågade jag vad som händer om jag skulle bli tvungen att hämta en skock renar som smiter från Åbyälven mot Storsund och ett iskast från vingarna träffar mig när jag passerar snurrorna. Vem är ansvarig? Jag fick inget svar av bolaget. Då fick jag uppfattningen att man är vid snurrorna på egen risk. 

Åke Gustavsson bor i Mandträsk där Enercon planerar för etapp 2 av vindkraftparken. 

– Det här är obehagligt. De säger att sådana här olyckor aldrig kan hända, men allting kan hända. Det visar det här tydligt, säger han.

Efter vägen mellan Lillpite och Koler står vindkraftverken nära. Ett problem som aktualiseras efter den här olyckan enligt Åke Gustavsson.

– De står bara 200 meter från vägen trots att det enligt Trafikverkets normer ska vara 350 meter. Vad händer om de ramlar och någon kommer och kör bil. Det kan vara livsfarligt och leda till dödsfall.

Åke Gustavsson har varit en aktiv motståndare till vindkraftparken sedan starten och har även engagerat sig som kassör i Föreningen Svenskt Landskapsskydd som debatterar just mot vindkraftsexploateringar.

– Vi anser att vindkraften förstör så mycket. Det enda som är positivt är att ortens maskinägare får jobb. 

PT har sökt Pamela Lundin, Sverigechef vid Enercon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!