Villa Västan tappade alla hotellgäster i ett svep

Villa Västan hade tänkt hyra ut lägenheter till vindkraftarbetarna i år. Men de kom aldrig. Att hotellet nu är till salu har dock inget med detta att göra enligt ägarna.

Thomas Eklund, delägare i Villa Västan och ordförande i Koler IF hoppas på mer samarbete mellan lokala krafter och de företag som är involverade i vindkraftbygget i Markbygden i framtiden.

Thomas Eklund, delägare i Villa Västan och ordförande i Koler IF hoppas på mer samarbete mellan lokala krafter och de företag som är involverade i vindkraftbygget i Markbygden i framtiden.

Foto: Camilla Berglund

KOLER2015-07-26 20:00

Att driva lägenhetshotell i skuggan av vindkraftutbyggnaden har varit lite knivigt. När hotellet öppnade 2011 ville man satsa på turism och konferens. Sedan kom vindkraften och förfrågningar om långtidsuthyrning till vindkraftarbetarna.

– Vi hamnade lite som en åsna mellan hötapparna när vindkraften kom. Vi ville jobba med turism, men det var svårt att hyra ut bara för en veckas konferens när vindkraften behövde hela huset, säger Tord Östling, delägare.

Ingen marknadsföring

Eftersom man litade på att vindkraftföretagen skulle komma även i år hade man inte marknadsfört sig mot turism och konferens, så i år är det lite väl tomt och rent i tvårumslägenheterna som var fullbokade förra året.

– Det har varit ett tapp ekonomiskt, men vi har haft öppet och jobbat en del med besöksnäring och konferens senaste året, säger Thomas Eklund, delägare.

Redan förra året planerade man att sälja till nya krafter. Nu har man spekulanter som vill driva en liknande verksamhet.

– Vi hade haft ett bättre läge för att sälja om vi haft fullt här nu, men nu säljer vi ändå, säger Tord Östling.

Besvikelse

Flera i gänget bakom Villa Västan är också engagerade i Koler IF som hyrde ut fotbollsplanen till vindkraftpersonalens 80 modulhus. De är lite besvikna på vad vindkraften gav lokalsamhället och hade önskat fler lokala jobb och möjligheter till inkomster för Kolerborna. Men de tyckte om att ha vindkraftarbetarna i byn och hoppas att de ska kommer tillbaka.

– Det är bra att något förändras häruppe, att det inte bara blir kalhyggen, säger Tord Östling.

– Förut när vi såg en bil här visste vi att någon kört fel. Nu sen vindkraften kom tänker vi att det kanske är någon som kommer förbi och vill hälsa på oss, säger Ann-Helen Harnesk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om