Att kalla väg 534 i Piteå kommun till Koler via Lillpite dålig, är att vara snäll.
Den som dagligen åker sträckan kallar den bedrövlig och knappt farbar.
PT har tidigare berättat om problemen som under perioder rymmer allt från tjälskador, gupp gropar, ibland till och med mindre slukhål.
Byborna har också under flera års tid påtalat situationen och krävt åtgärder.
Nu blir de bönhörda.
– Det stämmer. Arbetet på den 25 kilometer långa sträckan drar igång sommaren 2018, säger Simon Koskenniemi, ansvarig för projektet vid Trafikverket Region Nord i Luleå.
Projektet kan sägas ligga i pipeline. Vägplanen är fastställd och upphandling av entreprenör kommer att ske under vinterperioden 2017/2018.
– Just det här känns bra att kunna säga. Vi ligger i startgroparna, medel är avsatta och jobbet kommer att dra igång till sommaren, säger Koskenniemi.
Han, precis som alla andra som färdats längs sträckan är medveten om att sträckan är i ett bedrövligt skick, med stora bärighetsbrister och under våren omfattande tjälskador.
– Så är det. Men nu ska vi ta itu med det, säger den projektansvarige.
En anledning som bidrar till att konstant försämra vägstatusen är förstås den vindkraftsutbyggnad som sker i området som medför tung trafik på sträckan.
– Det ställer ju krav på både framkomlighet och bärighet, säger Simon Koskenniemi.
Hur stor investering det handlar om för att göra den acceptabel, vill han inte gå in på.
– Ytterst svårt att säga, vi ligger ju dessutom i en upphandlingsfas just nu.
Sannolikt handlar projektet om mellan 75 och 100 miljoner kronor.
– I färdigt skick handlar det om en sträcka på 25 kilometer belagd väg. Den kommer att schaktas ur på flera ställen, men i olika nivåer beroende på skador, säger Simon Koskenniemi.
Färdig kommer den att vara 6,5 meter bred. Ett 50-tal vägtrummor kommer också att bytas ut.
Vidare kommer det även att ske ett brobyte.
– Stämmer. Vi kommer även att riva och bygga en ny bro över Lillpiteälven.
Den beräknade byggtiden är något oklar.
– Räkna med två till tre år innan allt är klart, men den ska stå klar 2020, säger Simon Koskenniemi utan att precisera om det blir våren sommaren eller hösten.
Trafikanterna får under arbetets gång räkna med att de färdas längs en byggarbetsplats. Kanske överkomligt och kanske inte innebär något sämre än vad situationen är i dag.