Trafikverket skriver ner bärigheten på vägar under tjällossningen då marken mjuknar och risken för vägskador är stora. Kolervägen är i dagsläget och några veckor framöver nedsatt till tolv ton. Det påverkar dock inte vindkraftsbyggarna i Markbygden enligt folk som färdas dagligen efter vägen. Där kör man på som vanligt, och med fordon på upp emot 75 ton.
– De kör med fordon på 60-70 ton på vägen, den klarar inte av det. Man far bland annat och larvar med en grävmaskin som tillhör vindkraftsbygget som väger 75 ton. Det blir bara skit kvar av vägen, säger en som färdas varje dag efter vägen.
Han tycker att de tunga transporterna borde tagit en paus under tjällossningen, kanske att de kunde kört mer före och efter istället för att vägen ska ta så här mycket stryk.
– Som tack för att man sätter upp kraftverken får byborna en grusväg med stenskott tillbaka, vem ska stå för det, undrar han.
Vägens skick har inte undgått trafikverket som har fått ta emot en hel del samtal från irriterade bybor.
– Det är jättedålig bärighet på den där vägen, den var dålig innan och den har försämrats avsevärt i och med Markbygdenjobbet, så den håller helt på att fallera. Det kan vara Sveriges sämsta väg just nu faktiskt, säger Simon Koskenniemi, projektledare på trafikverket.
I regel så gäller inte dispenser under tjällossning när nedsättningen är skyltad. NCC ska ändå ha fått tillstånd för att köra vissa fordon på vägen, om det kan vara fler som kör för tunga fordon efter vägen kan inte Koskenniemi svara för.
– De har fått tillåtelse att köra med vissa fordon även under tjällossningen. Sen kan det vara andra företag som är och kör som de vill. Det vet man som aldrig, det går inte att hålla koll på allting. Vägen kommer i alla fall vara nedsatt i några veckor till, säger Simon Koskenniemi
Vägen kommer nu att lagas, det projektet drar igång i veckan. Vägen ska tjälsäkras, avvattningsåtgärder ska göras och så ska den få ny beläggning som förbättrar bärigheten på sträckan så den klarar de arbeten som utförs där.
– Det är 25 kilometer totalt som ska bytas ut totalt. Det är hela vägen från Åträsk till Nygård som ska byggas om. Det kommer att bli som en helt ny väg, säger Koskenniemi.
Vad har ni för tidsplan för det?
– Vi börjar arbetet nu, men det kommer bli ett tvåsäsongsjobb. Den blir inte asfalterad förrän nästa år 2020, säger han.