Stugägare vägrar vika för vindkraften

Människorna i Koler­bygden vägrar att lämna sina stugor och flera bullrande vindkraftverk måste sannolikt plockas bort. Fritidshus­ägarna ser med oro på det framväxande industrilandskapet.– Jag vill fortsätta uppleva decibel noll, säger Anna Olofsson med stuga i Bänkerudden.

Magnus Lundström, från Piteå, har stuga i Kolerträsk och är kritisk till etableringen som förstör utsikt och jaktmarker.

Magnus Lundström, från Piteå, har stuga i Kolerträsk och är kritisk till etableringen som förstör utsikt och jaktmarker.

Foto: Joel Gustafsson

KOLER2014-04-18 16:51

Vindkraftverken sticker upp som höga ståltorn i landskapet söder om Lill­pitevägen. Utbyggnaden har passerat Skogberget och Markbygden vind AB banar väg för 77 nya verk i Ers­träsk. Snurrorna är synliga från stora delar av Piteå men det är först med nästa etapp i Kolerbygden som människornas livsmiljö verkligen kommer att påverkas.

– Jag tycker som de flesta i området. Det är inte roligt att få Europas största vindkraftpark alldeles inpå knutarna. Det är ett värde i att komma från stan och känna stillheten. Den tystnaden försvinner om det blir vindkraft överallt, säger Bert Isaksson, från Piteå.

”I chock”

Han har parkerat skotern utanför föräldrahemmet som ligger vackert beläget på en kulle vid Bänkerträsket. Gården har ägts av släkten i sex generationer och efter ett samrådsmöte med Svevind i oktober gick Bert Isaksson hem med uppfattningen att det skulle sluta där.

– De sa klart och tydligt att de skulle lösa in alla fastigheter och om vi inte gick med på det var tvångsinlösen sista utvägen. Vi gick hem i chock för vi tänkte att de i likhet med gruvnäringen kunde flytta på boende. Sedan kom det fram i Piteå-Tidningen att de inte hade något på fötterna. Då kunde vi andas ut.

Vindkraftverk kan försvinna

Vindkraftverk för oväsen och ljudnivån vid bostäder utomhus får inte överstiga 40 decibel. Det innebär att bolaget måste lösa in ett stort antal fastigheter i etapp två eller ta bort ett antal av de 440 planerade vindkraftverken. Enligt Kristina Falk, chef för tillstånds- och miljöprocessen på Svevind, har inga avtal tecknats och när PT talar med berörda fastighetsägare är det ingen som vill lämna sina fritidshus.

– Det kan bli en del verk som behöver utgå på grund av byggnader men det är svårt att uppskatta i dagsläget, säger hon.

Att stugägare uppfattade att husen skulle tvångsinlösas kallar Kristina Falk en missuppfattning som bolaget har dementerat.

Överenskommelse

– Allt handlar om frivilliga överenskommelser.

Hur ser ni på vindkraftsmotståndet från när­boende?

– Vi upplever att de som är bofasta är väldigt glada åt att det sker en utveckling i bygden. När man ser att det är bra för bygden har man en större tolerans för förändring medan ostördheten är väldigt viktig för dem som har köpt ett fritidshus och bor i en storstad.

”Ska vara kvar”

Genom åren har Bänkerträsket förvandlats till ett populärt fritidshusområde med ett 25-tal stugor. Den största delen står på Bänkerudden  – ett detaljplanerat område där ljudnivån från vindkraftverken inte får överstiga 35 decibel.

Roland och Margareta Olofsson, från Rosvik, har samlats för att fira påsk tillsammans med barn och barnbarn. Familjens tidigare stuga är såld och de ska flytta in i hans mormors hemställe längst ut på Bänkerudden.

– Här har jag sprungit sedan jag var en liten pojk. Inlösen kommer inte på fråga. Jag ska vara kvar här oavsett vad som händer, säger ­Roland Olofsson.

”Decibel noll”

Han ifrågasätter varför det ska byggas vindkraft här när strömmen behövs söderut.

– Och det här med att vindkraften skulle ge så många arbetstillfällen är bara bullshit. Det är fly in – fly out, säger Margareta Olofsson.

Deras dotter har vuxit upp i stugan och hon är orolig över att den värdefulla tystnaden förstörs.

– Att jag behöver se vindkraftverken gör mig ingenting. Men jag vill inte höra dem. Jag vill kunna sätta mig ute och verkligen uppleva decibel noll, säger Anna Olofsson från Norrfjärden.

Intresse för fastigheter

Trots det överhängande hotet om en fullskalig vindkraftsetablering är intresset för fastigheter på Bänkerudden stort. Mikael Bergman från Långnäs flyttade in ett fritidshus för ett halvår sedan och Mikael Lindkvist och Elisabeth Lindkvist från Lillpite har satt upp tre småstugor på tomten de köpte 2012.

– Vi har haft en stuga i fjällen och började tycka att det blev lite långt. Vi är mycket för skoterkörning och fiske och det här är ett väldigt snörikt område bara 4,5 mil hemifrån, säger ­Mikael Lindkvist.

Hur ser du på vindkrafts­utbyggnaden?

– Jag tycker det är onödigt. Jag tycker att man kan bygga vindkraft där den behövs. Vi har vattenkraft här så vårt behov är tillfredställt.

Motstånd i Manträsk

Förutom i Bänkerträsk berörs fastigheter i bland annat Sodokberget, Långsel, Daludden, Öberga, Åselet, Södra Brännträsk, Lill-Finnträsket och Manträsk av bullret.

Den sistnämnda byn hamnar mitt i den planerade vindkraftsparken och många bävar för att få sin idyll förstörd. Fredrik Marklund och sambon Anna-­Lena Gustavsson, från Blåsmark, tillbringar största delen av sin lediga tid i stugan vid sjön.

– Det kommer att se fruktansvärt ut med 450 vindkraftverk runtomkring. Skogen där vi brukar köra skoter förstörs med vindkraftverk och plogade vägar, säger Fredrik Marklund.

I Manträsk finns både fritidshus och permanentbostäder och ingen har ännu gått med på att sälja sina fastigheter.

– Det är inte intressant överhuvudtaget. Vi vill ha kvar stugan. Sedan är det skambud de kommer med, säger Fredrik Marklund.

”Ett högt pris”

Grannarna runt eldstaden i Kolerträsk ser inte heller lokalnyttan med vindkraften.

– Klart att det kommer lös lite medel till byarna men vi betalar ett högt pris för det, säger Magnus Lundström från Piteå som äger gården i Kolerträsk tillsammans med sin bror och far.

– Vi blir inte drabbade av ljudnivån men visuellt blir det fruktansvärt påtagligt. Sedan får vi i stort sett hela jaktmarken förstörd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om