Tretton hushåll och sjutton bofasta, det är Koler i ett nötskal. Under senare år har byn studsat av hänförelse över den skissade satsningen på 1 101 vindkraftsverk, men knappt hann byggandet komma igång förrän luften gick ur projektet.
Villa Västan, lägenhetshotellet, som stod där med öppna armar för att välkomna vindkraftens entreprenörer har ekat tomt, och nu har nya ägare (som PT sökt) tagit över fastigheten.
Flyktingförläggning
För bara någon dag sedan nådde de nya ägarna en uppgörelse med Migrationsverket, vilket innebär att Villa Västan kommer att modifieras till flyktingförläggning.
– Behovet av lokaler är enormt och eftersom Villa Västan står tomt är det ju en bra lösning, konstaterar Torbjörn Nilsson från Migrationsverket i Boden.
– Villa Västan består av nio lägenheter av varierande storlek och runt den första november anländer de första flyktingfamiljerna från i första hand Syrien, säger Nilsson.
Sysselsättning
Med en gång kommer invånarantalet att flerdubblas i byn och nästa utmaning blir att finna meningsfull sysselsättning för alla asylsökande i Koler.
– Vi har tjänstemän som jobbar specifikt för att finna organiserad sysselsättning på mindre orter, förklarar Torbjörn Nilsson.
– En förutsättning för att byn överhuvudtaget skulle bli aktuell i sammanhanget är också att en linjebuss passerar genom samhället, säger Nilsson.
Informationsträff
Nu på lördag kommer Migrationsverket till Koler för att lämna information till byborna om vad som är på gång.
– Efterhand kommer det att göras uppföljningar för att se hur allt fortlöper och för eventuella justeringar, säger Nilsson.
– Initialt kan det kännas svårt för flyktingar från folkrika områden att hamna på små orter i ödebygder men efterhand brukar det ofta bli bra när de fått möjlighet att anpassa sig.
Nyanlända barn äger också rätt att gå i skola och det ligger på kommunernas ansvar.
– De flesta vill gå i skola vilket är bra, det snabbar på integreringen i samhället. Men det kan självklart vara svårt för kommunerna att organisera när en liten by kan få fler barn över en dag än vad som fötts under de senste tio åren, säger Mats Engman från Migrationsverket.
Fagervik klartecken
Fagervik utanför Svensbyn har också fått godkänt som flyktingförläggning. I helgen signerade Migrationsverket ett löpande hyreskontrakt.
– Anläggningen har byggts om, besiktigats, godkänts och de första 40 av 60 platserna kommer omgående att bli tillsatta, säger Mats Engman.
Också här dominerar syrier flyktingströmmen men folk från exempelvis Irak och Eritrea kan också bli aktuella.
Utöver Koler och Fagervik öppnas det denna vecka även en flyktingförläggning i Överkalix.