En by satt i "stand-by"

Förra året blev Koler årets by på grund av engagemanget i vindkraften. Men i våras stoppades vindkraftutbyggnaden på oviss tid. Framgångsbyn Koler sattes i stand-by-läge.

Vindkraftsarbetarna hade möjlighet att tillbringa en del av sin fritid i Vindens hus.

Vindkraftsarbetarna hade möjlighet att tillbringa en del av sin fritid i Vindens hus.

Foto: Camilla Berglund

KOLER2015-07-26 20:00

– Det känns tomt och trist att vindkraftverkarna är borta, det var roligt när det var folk ute på kvällarna och man hörde ljud från andra sidan sjön. Jag hoppas och tror verkligen att de kommer tillbaka, säger Majvor Sjölund, ordförande i Kolers intresseförening.

Hon visar upp den gamla skolan som för fyra år sedan renoverades upp och blev besökscentrumet "Vindens hus". Förra året var huset fullt av liv och rörelse, eftersom det hyrdes ut och användes som matsal och fritidslokal för hundratalet anställda vid vindkraftparken. Men nu har vindkraftbygget stoppats tillfälligt och modulhusen där många av byggjobbarna bodde har fraktats bort.

Tyst och tomt

Byggpersonalen skulle komma tillbaka i år, men i stället fyller tystnaden upp utrymmet kring de många stolarna och borden som köptes in vid renoveringen.

– Det är förskräckligt att det här huset ska stå tomt. Här finns så stora möjligheter, säger Majvor Sjölund.

Men företaget Enercon har nu pausat bygget av de nästkommande 77 verken.

–Vi tror på Markbygden som projekt och att Sverige har goda förutsättningar för en framtida utbyggnad av vindkraft, men priserna på el och gröna certifikat måste i nuläget stiga. Vi har redan påbörjat förberedande arbeten för Ersträsk, såsom avverkning av skog samt vägar, och hoppas kunna fortsätta med byggnation av vindkraftverk inom en snar framtid, säger Eva Sjögren, sales manager på Enercon.

Svevind positiva

Svevind, som jobbar med projekteringen är positiva.

– Vi har nyanställt, vi projekterar vägar och jobbar inför etapp två och tre. Vi tror stenhårt på att fullfölja detta, säger Mikael Kyrk, som tror att bygget kommer igång under 2016.

Kolers intresseförening hyr fortfarande ut Vindens hus till företaget Site Facility som stod för kost och logi till byggjobbarna.

– Men får vi inte beskedet att vindkraftbygget startar igen nästa vår får vi kanske fundera på att göra något annat av huset, säger Majvor Sjölund.

Att vindkraftbygget står still innebär att viktiga frågor för Koler - som en bättre väg mot Piteå, bredbandsutbyggnad, återvinningsstation och liknande - återigen hamnar i utkanten av Piteå Kommuns intresseområden, tror hon.

– Om intresset var lågt förr är det obefintligt nu. Kommunen vill oss nog väl, men det var kanske lättare att göra något när vindkraftsexploatörerna var här, säger Majvor Sjölund, som även är centerpartistisk ledamot i Kommunfullmäktige i Piteå.

Gnista av hopp

Majvor Sjölund beskriver frihetskänslan hon känner när hon kommer hem till Koler, en känsla önskar att fler kunde få ha. Under vindkraftsperioden kände hon att många många i byn började tro att på att byn kanske inte skulle dö ut.

– Det tändes en gnista av hopp i männskor, efter en lång tid när vårdcentral, skola och sådant hade lagts ner. Man skulle önska att man kan hålla kvar den gnistan, men det är svårt när det kommer ett sånt här bakslag, säger hon.

Vindkraftpark i Markbygden

Vindkraftpark i Markbygden ska byggas på ett ca 450 km2 stort område med potential att etablera upp till 1101 vindkraftverk.

Skogberget är första deletappen i etapp 1. I deletapp 2 planeras 77 verk, men detta arbete har pausats.

Byn Koler, med sina ungefär 50 invånare, blev centrum för de gästarbetare från bland annat Tyskland, Holland och Portugal som jobbade med första etappen i projektet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om