Döda nallar i Markbygden

Flera dagar utan möjlighet att kommunicera med telefon eller mobil. Det har varit verkligheten för de boende i Markbygden under den senaste veckan. Nu vill invånarna att Telia tar dem på allvar.
– Vi vill ha klara besked och inte bli behandlade som idioter, säger Ann-Helen Harnesk, Strömnäs.

Döda nallar i Markbygden, dålig mobiltäckning, Koler. Tord Östling och Ann-Helen Harnesk.

Döda nallar i Markbygden, dålig mobiltäckning, Koler. Tord Östling och Ann-Helen Harnesk.

Foto: Linn Fantenberg

KOLER2013-06-18 10:35

Videon är inte längre tillgänglig

Det började förra fredagen när det mobila nätet plötsligt försvann. Något som i sig inte är ovanligt för de boende i Koler och byarna runt omkring.

– Vi är vana med det och reagerar inte så mycket när det är borta någon timme, säger Tord Östling som bor tillsammans med Ann-Helen Harnesk i Strömnäs utanför Koler.

Men den här dagen kom inte täckningen tillbaka. Helgen gick och först under söndagen kunde invånarna ringa igen – i ett par dagar. Onsdag och torsdag återkom problemet och i lördags var det dags en tredje gång.

– Att ha en mobil som inte fungerar är det inte många som accepterar idag och jag tror inte att det skulle ta lika lång tid ifall det skulle vara samma problem inne i Piteå, säger Tord Östling.

Inget alternativ

Förutom frustrationen över att inte kunna kontakta någon, påverkas Tord Östling och Ann-Helen Harnesk även ekonomiskt av den uteblivna täckningen. De driver tillsammans två företag och är beroende av att folk ska kunna nå dem via telefon.

– Det är full rulle nu med vindkraftsparken och det är många som behöver kunna få tag i oss, säger Ann-Helen Harnesk.

När det mobila nätet ligger nere har hemtelefonen funnits som ett andrahandsalternativ. Men sedan ett par år är hemtelefonin borttagen för de boende i Strömnäs.

– Vi blev lurade att tro att ett fast mobil-abonnemang skulle vara minst lika bra. Det var det inte, säger Tord Östling.

Kontaktade Telia

När täckningen försvann för första gången kontaktade Ann-Helen Harnesk Telia för att få svar på vad driftstörningen berodde på och när problemet skulle vara åtgärdat. Men kundbemötandet var inte det hon hade hoppats på.

– Först tog det tre dagar att få svar via mejl och under den tiden blev jag förbannad, så jag gick in på deras facebook-sida och fick då svaret att ta kontakt med Telias chatt. Där fick jag svaret att "problemet var lika besvärligt för dem". Det är fruktansvärt nonchalant, säger Ann-Helen Harnesk.

– Vi är tålmodiga och förstår att saker går sönder, men det är frustrerande att bli hänvisad till en telefonsvarare som inte vet något. Det är oprofessionellt. Att ha en fungerande telefon är en grundservice som vi betalar för, säger Tord Östling.

"Viktigt häva rösten"

I Koler är invånarantalet knappt 20 personer och för Ann-Helen Harnesk och Tord Östling är känslan av att vara lågprioriterade inte ovanlig.

– Det är viktigt att vi häver vår röst för att visa att vi finns och att vi reagerar. Det är många tillfällen då vi känner att man inte bryr sig om oss och telefonen är det kommunikationsmedel vi har, säger Tord Östling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om