Borgman kritisk mot vindkraften i Koler
- Svevind, som tillsatt en referensgrupp i Koler, har lyckats med något som ingen annan lyckats med här under evärdliga tider, nämligen att splittra byn.Det konstaterar Anders Borgman, ordförande i nybildade Kolerbygdens fastighetsägareförening.
Kolerbornas livskvalité påverkas negativt av vindkraftsetableringen, säger Anders Borgman, ordförande i nybildade Kolerbygdens fastighetsägareförening. (Arkivbild)
Foto: maria johansson
Den nya föreningen har 61 fastighetsägare som medlemmar. Vid det första medlemsmötet ställdes frågan hur många som var emot vindkraft och det var bara en som var var emot, säger Anders Borgman, som flyttade till Koler för fyra år sedan och som driver Kolergården tillsammans med sin hustru.
Besvärande ljud
- Vad jag är emot är att man bygger vindkraftverk där det bor folk. Om man fortsätter från Dragaliden och ner mot Keupan så bor det inte en enda människa där. Men i Koler kommer vi att vara omringade av vindkraftverk.
Byarna Strömnäs och Hultet ligger närmast och redan i dag har de besvär av de två vindkraftverk som finns på plats, uppger Borgman.
- Det är inte ljudstyrkan, utan det svischande ljudet ("svosch, svosch", låter det) som är besvärande. Och sedan mäter man ju inte det lågfrekventa ljudet, decibel C, utan bara decibel A.
Även lamporna på vindkraftverken upplevs som störande. Ljuset från de två verken (det ska bli 10 till) speglar sig i Bänkerträsket och blinkar oavbrutet i mörkret.
Trafikstörningar
- Sedan har vi trafikstörningarna på grund av vindkraftsetableringarna. Det här är en by där det kanske har gått en lastbil om dagen, nu går det 20-30 lastbilar om dagen genom Koler. Och betydligt värre lär det bli. Enligt ansökan från ett åkeri i Vännäs (det gäller södra Brännträsk 1:4) beräknar man att det kan röra sig om 100 bilar om dagen med därav följande kraftigt ökande bullernivå, från år 2010 och femton år framåt.
Anders Borgman, som från början kommer från Arvidsjaur och har bott i Piteå i många år, säger att han valde att slå sig ned i Koler tack vare en rad positiva miljöfaktorer som rent vatten ("vi hade flodpärlmusslor här"), ren luft ("det växte skägglav på träden runt Kolergården") och tystnad.
- Nu tror jag att inget av det där finns kvar längre. Avgaserna ökar, den tidigare så vita snön har blivit svart och solkig och så vidare. Vår livsmiljö och livskvalitet påverkas negativt.
I dystra stunder tänker Anders Borgman att någon "borde kunna lösa in det här, så att man slapp sitta och titta på skiten".
Det är ännu oklart om och i så fall hur mycket Kolerborna kommer att få i ersättning för sin försämrade livsmiljö.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!