Väghyveln rev ner staketet - Trafikverket tvekar betala

Staketet blev kaffeved när snökarmarna skars. Nu är det ytterst tveksamt om fastighetsägaren får ersättning för det söndertrasade staketet.

När staketet tinade fram upptäcktes det att staketet trasats sönder efter vinterns snödikning och plogkarmsskärning. Men Trafikverket vill inte ersätta fastighetsägaren.

När staketet tinade fram upptäcktes det att staketet trasats sönder efter vinterns snödikning och plogkarmsskärning. Men Trafikverket vill inte ersätta fastighetsägaren.

Foto: Mikael Lindqvist

KOLER 2010-06-14 06:00
Allting är inte alltid så självklart som det kan låta.
Ta bara det här med det sönderkörda staketet, tillhörande Anders Borgmans dotter, Agneta.
I våras skulle de höga plogkarmarna i den lilla byn Koler skäras och snödikning genomföras. Entreprenören utförde sitt jobb åt beställaren Trafikverket.
Vad som ingen visste var att i samband med arbetet i byn, förstördes ett cirka 30 meter långt trästaket tillhörande Anders Borgmans dotter.
- Vi fick se det långt senare, i maj, berättar Anders Borgman som direkt anmälde det hela till Trafikverket i Luleå.
Där hänvisades han till den aktuella entreprenörens som utfört jobbet. Just nu bollar beställare och entreprenör ansvarsfrågan mellan sig.
- Trist och tråkigt, men vi måste kunna ha utrymme för att klara den allmänna väghållningen, säger Jan Nordkvist, driftledare vid Trafikverket i Luleå.
Att arbetet rent praktiskt utförts av en inhyrd entreprenör har egentligen inte med saken att göra.
Annan sak
Rent allmänt ersätter dock Trafikverket inte den här typen av skador.
- Självfallet måste vi titta på det här först, men rent generellt kan jag säga att när vi snödikar och det är snön som trycker sönder ett staket eller en häck så ersätter vi inte, säger Nordkvist.
Skulle däremot exempelvis en snöslunga eller annat redskap direkt stöta i och förstöra, då är det en annan sak.
Solklart
Oftast blir det här frågor för Trafikverkets särskilda skadereglerare.
- Men som sagt, generellt handlar det här om att vi måsta kunna ha utrymme att sköta vårt uppdrag, säger Jan Nordkvist som gärna skulle se att fastighetsägare märker upp om det finns särskilda hinder att ploga.
- Det skulle underlätta, säger han.
Anders Borgman konstaterar att det här borde ersättas utan några krusiduller.
- Väghyvelns blad har rivit ner grinden och det finns tydliga skrapmärken längs praktiskt taget hela staket. I mina ögon helt solklart. Annars skulle jag inte bråka om det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om