Den gamla skolan, som nu inhyser besökscentrat Vindens hus, började renoveras för drygt ett år sedan. Under arrangemanget Vindens dag i lördags klipptes bandet och centrat är nu offentligt invigt. Gamla skolsalar har blivit utställningslokaler om vindkraftsprojektet och Kolerbygdens historia. Gymnastiksalen har förvandlats till konferenslokal för större sällskap och en våning ned har det gamla skolköket helrenoverats.
Sjuda av liv
Förhoppningen är att matsalen, som rymmer ungefär 40 personer, snart kommer att sjuda av liv.
- Det borde kunna fungera, vi tror det, säger Carl-Erik Lundström, och syftar på den lunch- och middagsservering som planeras för de som arbetar med vindkraften.
- Det här projektet är så stort att det är svårt att greppa, säkert fyra gånger större än Botniabanan. Om projektet genomförs är det sannolikt att vi till och med kommer att ligga i underkant, säger han.
Projektpengar
Koler-Storsund ekonomisk förening fick 1,2 miljoner kronor i projektpengar. Förra året var det första då vindkraftparken gick för fullt, vilket gav ytterligare 126 000 kronor i kassan. Pengar som kommer varje år. Byggs det fler verk blir summan högre.
Driftkostnaden på Vindens hus ligger runt 100 000 kronor per år och långt ifrån alla pengar går till huset.
- De delas upp beroende på behov och hur aktiv man är, fiskevårdsföreningen kan till exempel få pengar för att utveckla sin verksamhet, men det är ett fantastiskt tillskott, säger Carl-Erik Lundström.
Nära samarbete
Vindens hus har ett nära samarbete med Villa Västan, bara ett stenkast bort. Fyra av de fem ägarna till anläggningen sitter dessutom i styrelsen för Koler intresseförening. Om vindkraftarbetarna kan äta och hyra konferenslokaler på Vindens hus så är det Villa Västan som erbjuder boende och aktiviteter.
- Vi har redan i dag grupper som kommer och där vi hyr in oss i konferenssalen. Hade inte Vindens hus funnits hade det varit svårt att marknadsföra oss utåt, säger Thomas Eklund, en av Villa Västans ägare.
Både han och Carl-Erik Lundström har tillsammans med flera andra lagt ned mycket tid och arbete det senaste året och hoppas nu kunna vända den negativa trenden på landsbygden, men säger sig inte vara naiva.
- Vi hoppas att det kan bli en injektion, vi tror inte att ungdomar kommer att flytta hit men det kan finnas folk i åldern med utflugna barn som kanske flyttar tillbaka till Koler, säger Lundström.
Under dagen hölls loppis, man serverade våfflor och palt, anordnade tipsrunda och golftävlingar. Dessutom fanns Kristina Falk från Svevind på plats och guidade besökare runt vindkraftparken på Dragaliden.
- Jag har berättat om det som varit och det vi har framför oss. Det folk undrat mest över är när vi ska fortsätta bygga, säger hon.