Om du har varit och handlat på sistone har du kanske tänkt på att ägghyllan varit förvånansvärt tom. I januari kom de första larmen om att det fanns salmonella i svenska ägg och flera butiker fick återkalla äggen. En av Sveriges största äggproducenter CA Cedergren som ligger utanför Mönsterås i Småland står för nästan 20 procent av den svenska äggproduktionen och fick senast i april stänga och stoppa alla leveranser till butiker tills vidare för att bli bukt med smittan.
– Det är det som är fördelen med att vi är en mindre anläggning, säger äggproducenten Viktor Boman.
Strax utanför Klöverträsk ligger Klöverbergsgården som producerar ägg. Gården har sluppit salmonellasmittan. Anledningen kan bero på olika saker.
– Vi befinner oss i en del av landet där vi har ett annat klimat än vad det är söderut. Vi har inte haft salmonella i en enda hönsbesättning här i norra Sverige och vi på Klöverbergsgården har en mindre anläggning än de som drabbats, berättar Viktor Boman.
Ungefär 30 000 hönor finns det på gården utanför Klöverträsk. 60 000 till på de två hönserier som tillhör verksamheten i Banafjäl och Jörn. Det låter som mycket höns, men om man jämför med de två miljoner som Sveriges största äggproducent har förstår man skillnaden.
– Jag är ju såklart förespråkare för mindre anläggningar. Det är så mycket ägg som kommer från anläggningen i Småland. Varför ska man lägga alla ägg i samma korg? Att ha alla hönorna på samma ställe ökar risken för att butikerna blir utan ägg när något sådant här händer, säger Viktor Boman.
Klöverbergsgårdens produktion har inte påverkats av salmonellalarmen, tvärtom. Istället har efterfrågan blivit större eftersom äggdistributionen begränsats i resten av landet.
– Vårt problem har istället blivit att vi måste säga nej till butiker. Vi kan inte leverera det som vi skulle vilja. Vi har ju bara de äggen som vi har.
Konkurrensverket kom häromdagen med en granskning av livsmedelsbranschen där det rapporterades om att äggpriserna har höjts mer än vad som kan motiveras av inköpspriset hos packeri och dagligvaruhandel.
– Olika butikskedjor tar ju olika marginaler, såklart. Där har vi också en fördel att vi har produktion, packeri och även försäljning här på gården, säger Viktor Bohman.