"Bullret från skjutfälten riskerar att stoppa framtida byggande"

Luleå, Boden och Älvsbyns kommun är eniga. Förvarets skjutfält får inte förhindra utvecklingen i hjärtat av fyrkanten.- Det framgår klart att det finns en konflikt, säger Sigvard Lundgren för Fyrkantens hembygd.

Sigvard Lundgren från Altervattnet representerar Fyrkantens hembygd. "Ett helt spektra av problembilder är inte beaktade i mijöprövningen", säger han.

Sigvard Lundgren från Altervattnet representerar Fyrkantens hembygd. "Ett helt spektra av problembilder är inte beaktade i mijöprövningen", säger han.

Foto: Joel Gustafsson

KLÖVERTRÄSK2011-04-02 06:00

PT har tidigare berättat att Försvarsmakten vill utöka verksamheten på skjutfälten i Boden och sprida bullret inom fyrkanten. Till hösten väntas länsstyrelsen vara klar med den långdragna miljöprövningen. Överklaganden är troliga.

Försvaret har nekat boende i bullerzoner över 90 decibel bygglov och ideella föreningen Fyrkantens hembygd är kritisk till utvecklingen som är i konflikt med målet att förtäta inom fyrkanten. De får stöd av Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

Stor tveksamhet
- Det finns en stor tveksamhet om man kan utveckla området med bullret man har, säger Sigvard Lundgren från Altervattnet, talesperson för Fyrkantens hembygd.

Kommunerna har fått yttra sig i miljöprövningen och Pingstkyrkan i Klöverträsk var under torsdagskvällen fullsatt med berörda som krävde politiska svar.

Bodens kommun samråder med försvaret för att lösa problemet. Enligt Lars Nilsson (S), ordförande i miljö- och byggnämnden, ställer de krav på att landsbygden ska utvecklas och att boende får möjlighet att bygga inom bullerzoner.

- Kan och får man inte göra det tycker jag inte det är lämpligt med den här verksamheten, så har vi sagt, sa Lars Nilsson under paneldebatten.

"En död hand"
Kaj Hedstig (S), byggnadsnämndens ordförande i Luleå vill samarbeta med Försvarsmakten, men betonade i talarstolen att byggförbudet måste lösas.

- Det lägger en död hand över landsbygdsutvecklingen, säger han.

Älvsbyn är hårda
Ställföreträdande kommunalrådet Tomas Egmark i Älvsbyn berättade att de har en hårdare inställning än grannkommunerna.

- Vi är rädda att om det här går igenom så blir det större påverkan av bullret Fså att det blir svårare för de som vill bygga i området. Det är synd och tragiskt om det här lägger en död hand över hela innerområdet i fyrkanten, säger han.

Piteå kommun var inte representerade vid mötet.

FAKTA Skjutfälten ska miljöprövas

Bodens södra skjutfält och Kusträsk skjutfält berör alla kommuner i Fyrkanten, men i synnerhet Boden och Luleå. Försvarsmakten ansöker om tillstånd att skjuta på 19 300 hektar, men mellan 85 000 och 90 000 hektar kan beröras i en bullerzon där 90 decibel överstigs.

Försvarsmakten har ansökt om 225 skjutdagar på Bodens södra skjutfält och 245 dagar på Kusträsk skjutfält.

I dag räknas verksamheten som befintlig verksamhet och det finns inget miljötillstånd. Lagändringar krävde att Försvarsmakten skulle miljöpröva sin verksamhet enligt miljöbalken och ansökan som lämnades in sommaren 2008 handläggs fortfarande av länsstyrelsen.

Källa: Försvarsmakten och Fyrkantens hembygd

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om