Toppmöte för klimatet – på Sveriges högsta berg

I september 2023 ska det svenska friluftslivets toppar samlas på Kebnekaise fjällstation. Under fyra dagar håller Svenska Turistföreningen möte om klimatet med hållbart resande i fokus. "Norrbotten tar de största klimatsmällarna".

STF hoppas att mötet ska mynna ut i ett "Kebnekaiseprotokoll" med konkreta åtgärder för klimatet.

STF hoppas att mötet ska mynna ut i ett "Kebnekaiseprotokoll" med konkreta åtgärder för klimatet.

Foto: Svenska Turistföreningen

Klimatförändringar2023-07-13 08:44

Tanken med mötet är att samla aktörer med koppling till turism och friluftsliv för att ta ett grepp om klimatförändringarna. Maria Ros Hjelm, vd för STF, och Helene Hellmark Knutsson, landshövding i Västerbotten står på deltagarlistan. Representanter från Sametinget och Tarfala forskningsstation likaså. På programmet står bland annat en guidad tur upp på Kebnekaises sydtopp. 

– Kebnekaises sydtopp är inte längre högst i Sverige. Det är en direkt konsekvens av klimatförändringarna. Det här året har varit speciellt med tanke på extremvädret i april och början av sommarsäsongen när hela pumphuset lyftes upp av de kraftiga vattenströmmarna, säger Daniel Skog, och fortsätter:

– Även om vi inte kan koppla varje enskild händelse till klimatförändringarna vet vi att extremväder blir vanligare. Dessutom vet vi att klimatförändringarna kommer att slå allra hårdast i norra Sverige. Vi ser till exempel att snötäckessäsongen blir kortare och att trädgränsen kryper uppåt på fjällsidorna.

Enligt Daniel Skog genererar transporterna störst utsläpp inom friluftslivet. Majoriteten av toppmötets deltagare finns i södra Sverige och ska därför ta sig till Kiruna med nattåget från Stockholm. Längs vägen kliver bland annat tågbolaget Vy:s vd och Trafikverkets måldirektör på tåget. Daniel Skog säger att STF är medvetna om att tågtrafiken mellan Stockholm och Kiruna fungerar "lite svajigt".

– Först kunde inte tågresorna släppas eftersom planeringen för kommande banarbeten var sen. Troligtvis kommer vi att behöva hoppa av tidigt på morgonen i Boden och byta tåg på grund av ett banarbete som gör att vi inte kan åka hela vägen fram till Kiruna. Nu kan alla deltagare prova på att åka den här sträckan. På det sättet kan det bli en diskussion om hur vi kan skapa en bättre tågresa, säger Daniel Skog. 

Vad har STF för möjligheter att påverka?

– Inför det här mötet samlar vi hela friluftslivet. Vi har andra organisationer med oss, som till exempel Friluftsfrämjandet och Scouterna. Vi samlar en ansenlig del av Sveriges befolkning eftersom svenskarna är ett friluftsälskande folk. När vi kan tala med en enad röst om att det måste bli enklare att resa kollektivt och klimatsmart till friluftsliv, och i andra ärenden, tror jag att fler beslutsfattare kommer att lyssna på oss, säger Daniel Skog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!