Nordisk skogsvinst i EU

De nordiska ledamöterna fick som de ville när EU-parlamentet röstade om sin syn på skogens del i bekämpningen av klimatförändringarna.Nu blir det upp till regeringarna att säkerställa fortsatt gehör för den svensk-finländska linjen.

Vi har arbetat intensivt för att EU inte ska sätta tak för hur mycket skog Sverige ska avverka, säger Christofer Fjellner (M).

Vi har arbetat intensivt för att EU inte ska sätta tak för hur mycket skog Sverige ska avverka, säger Christofer Fjellner (M).

Foto: Solum, Stian Lysberg

Klimat2017-09-13 16:51

EU-parlamentet i Strasbourg gav på onsdagen stöd till ett kompromissförslag som lär lugna de skogsägare som annars befarat att ett avverkningstak i princip skulle införas.

– Jag är nöjd och stolt. Hårt arbete lönar sig, konstaterar Christofer Fjellner (M) som liksom kollegor som Fredrick Federley (C), Linnéa Engström (MP) och Jytte Guteland (S) varit starkt engagerade i att få ledamöter från mindre skogsrika länder att förstå den nordiska synen på skogen.

Guteland ser beslutet som dubbelt viktigt.

– Det ena handlar om klimatet, att vi ser skogspolitiken som ett viktigt redskap om vi vill se ett fossilfritt Sverige men också ett Europa som går i rätt riktning. Den andra delen är att vi ju har en nationell kompetens med skogen och det är viktigt att vi ser till att bevara Sveriges möjlighet att ha ett hållbart skogsbruk, säger Guteland.

Parlamentets syn på det som i klimatsammanhang kallas LULUCF – markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk – ska nu samordnas med medlemsländernas åsikt, som väntas bli klar i oktober.

Lantbrukarnas riksförbund vågar ännu inte ropa hej.

”Det är nu viktigt att den svenska regeringen agerar kraftfullt inom ministerrådet för att säkerställa möjligheten till fortsatt skogsbruk”, säger förbundsordförande Palle Borgström i ett pressmeddelande.

Christofer Fjellner är optimist.

– I EU vinner man alla krig ett slag i taget. Jag har goda förhoppningar om att med det här som grund så ska ministerrådet lyssna på de skogrika länderna. Vår erfarenhet – att ett aktivt skogsbruk kan både hjälpa klimatet och hjälpa ekonomin – är någonting som steg för steg vinner gehör, säger Fjellner i Strasbourg. (Strasbourg, TT:s korrespondent)

Skogen och klimatet

Förkortningen LULUCF står för markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk och är inom klimatsammanhang det område där man räknar in vad skog, åkrar och annan mark bidrar med vad gäller både utsläpp och upptag av växthusgaser.

Skogen räknas traditionellt som en ”kolsänka”, som tar upp koldioxid. Det gör samtidigt att skogsavverkning innebär att upptagningen minskar, vilket dock kan kompenseras genom nyplantering.

LULUCF tillhör de viktigaste områdena när det gäller att beräkna hur EU:s medlemsländer ska leva upp till sina åtaganden om att minska utsläppen av växthusgaser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!