Naturskyddsföreningen i Piteå tillsammans med Pireva anordnade en klädbytardag under lördagen på Kaleido. För Naturskyddsföreningen är det ett återkommande arrangemang som har växt med åren.
– Det handlar om medveten konsumtion, säger Jenny Thunberg, ledamot i styrelsen för Naturskyddsföreningen i Piteå. Hon har själv slutat köpa nya kläder som inte är ekologiska.
– Utbudet är så stort numer så det är lätt att hitta second hand kläder som passar och som man verkligen gillar. Dessutom är det kul.
Ordföranden Ann-Louise Hagström håller med.
– Jag syr också sy egna kläder av second hand tyger. Som bonus får jag kläder som passar mig bättre.
Själva klädbytet går till så att man först kommer med de kläder man vill byta ut. Max tio plagg. Man får då en biljett och får sedan komma tillbaka och välja de kläder man vill ha. Vissa tar färre än tio, vissa fler och vissa tar inga kläder alls med sig hem igen.
Jenny Thunberg menar att många ställer frågan om varför Naturskyddsföreningen arrangerar en klädbytardag. Kopplingen mellan miljö och produktion och konsumtion av kläder är inte helt tydlig för alla anser hon. På föreningens hemsida kan man läsa att det bland annat går åt 1400 liter vatten för att producera en t-shirt samt att omkring 60 procent av de kläder som slängs är hela. Information som manar till eftertanke.
Vera Renberg, en av besökarna under dagen ser kopplingen. Hon har själv arrangerat klädbytardagar både som medlem i Naturskyddsföreningen och som privatperson.
– Det är ett välfärdsproblem. Vi överkonsumerar på många områden i samhället idag.