Varg sköts efter akutläge i renskötselområde

Läget blev kritiskt när vargen sprang in i renskötselområdet. Länsstyrelsen fattade beslut om skyddsjakt och på lördagen sköts vargen från helikopter. Då hade den nyss dödat en ren.

En varghanne sköts på lördagen efter att den kommit över i renskötselland, där den börjat jaga. (Arkivbild)

En varghanne sköts på lördagen efter att den kommit över i renskötselland, där den börjat jaga. (Arkivbild)

Foto: Heiko Junge/TT

Kiruna2020-11-02 22:00

För några veckor sedan sprang en varg med finsk-ryskt ursprung över till Sverige för att uppehålla sig söder om Kiruna. Samebyar i området ansökte om skyddsjakt och i fredags blev läget akut. 

– Vargen, som inte namngivits men som går under benämningen G71-20, sprang då över på den västra sidan om järnvägen där omkring 20 000 renar finns och vi tvingades ta ett snabbt beslut om skyddsjakt, säger Anna Danell Savela, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

På lördagen skickade länsstyrelsen upp en helikopter och på förmiddagen sköts vargen.

– I det läget bedömde vi att det var det enda vi kunde göra. En varg i ett renskötselområde jagar och skingrar och att börja hägna in så många renar och stödutfodra var ogörligt.

Att söva och flytta vargen var inte möjligt då Naturvårdsverket inte har något team som kan göra det och dessutom fanns det enligt Anna Danell Savela en rabies-aspekt att ta hänsyn till.

– Rabies finns bland ryska vargar och innan man flyttar en varg måste man vara säker på att den är fri från det och tiden det tar att ta reda på det fanns inte.

Att det var den finsk-ryska vargen som sköts är man dock inte 100-procentigt säker på från länsstyrelsens sida. Under fredagen fick man nämligen indikationer på att ytterligare en varg, men av skandinaviskt ursprung, dykt upp i samma område. 

Det dna-prov som togs från den döda vargen är inskickat för analys och svar väntas under veckan.

– Vi hoppas kunna få svar skyndsamt. Prov från en död varg brukar inte prioriteras men det är viktigt för oss att veta vad vi har kvar för varg, om den är finsk-rysk eller skandinavisk.

Av de två vargarna Abmovaratjvargen och Kåtakläppenvargen, som tidigare observerats i Pite älvdal, sköts den förstnämnda i januari i år i Västerbotten. Den hade då under en tid uppehållit sig i trakterna av Jörn. Kåtakläppenvargen fick länsstyrelsen in en del observationer av under 2019. Var den befinner sig i nuläget är oklart.

Hur bedömer du varg-läget i länet?

– Vi har ett inflöde av varg och det har vi haft sedan jag började jobba med det här för sex år sedan. Det är positivt när det kommer in vargar med finsk-ryskt ursprung, vilket är genetiskt viktigt för populationen. Sedan är det förstås problem när vargarna stannar till i renskötselområden, säger Anna Danell Savela.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!