Två män blev hängande utför stup

Två män i 20-årsåldern skadades i en klätterolycka på Kebnekaise på söndagen - och räddades under mycket dramatiska former.- Det är ett under att de överlevde, konstaterar Mikael Amlert, insatsledare vid Fjällräddningen.

De två männen hade hängt i varsin repända utför ett stup i sex-sju timmar när livräddarna klättrade ned till lycksområdet.

De två männen hade hängt i varsin repända utför ett stup i sex-sju timmar när livräddarna klättrade ned till lycksområdet.

Foto: Alpina fjällräddningen

KIRUNA2011-08-15 06:00

De båda männen, från södra Sverige och säsongsanställda vid Kebnekaise fjällstation, gav sig av tidigt på söndagsmorgonen för att klättra på ostkammen.

Männen var förankrade i linor när en säkerhetsspärr släppte och slet med de båda klättrarna omkring femton meter nedför en lodrät utåtbuktande bergskam.

Hängde utför ett stup
- När vi fann dem hängde de i varsin repända utför ett stup, med endast repets mitt kvar i en enda säkring i berget. Dessutom var repet nästan avskavt, berättar Mikael Amlert insatsledare och bergsguide från Fjällräddningen.

- Det är näst intill osannolikt att de hängde kvar, menar han.

Om repet släppt hade männen rasat ytterligare 200 meter ner mot en säker död.

Efter att ha hängt i luften ut från stupet sex-sju timmar fick livräddarna - som själva flugits upp per helikopter och klättrat ned till olycksområdet - fysisk kontakt med de båda utsatta.

Männen, den ene en 21-åring från Stockholm och den andre en 22-åring från Göteborg, var skadade, knappat kommunikativa och förlorade medvetandet till och från.

Skallskador, inre blödningar och frakturer befarades.

Komplicerad räddning
- Det var en ytterst komplicerad operation att undsätta dem. Dels befann de sig i ett svårt parti, dels fick vi gå ytterst varsamt fram för att inte riskera att utlösa än värre fall, förklarade Amlert.

Totalt medverkade ett femtontal personer i räddningsoperationen - två piloter, två läkare, sköterska och flera bergsguider.

Fjällräddarna lyckades förankra klättrarna i luften för att sedan vinscha upp dem in i helikoptern, innan de flögs vidare till sjukhuset i Kiruna.

Där visade det sig att männen klarat sig undan händelsen med enbart lindriga skallskador och hjärnskakning.

Ovanliga olyckor
Larmet om olyckan kom klockan 06:11 på söndagsmorgonen- och det var en av klättrarna själva som lyckades kontakta SOS Alarm per mobiltelefon.

Vädret under räddningsinsatsen var det bästa tänkbara, klart och med knappt någon vind.

Klätterolyckor i svenska fjällen är relativt ovanliga, enligt Anders Morell, fjällräddare och aktiv inom förebyggande säkerhetsarbete i Kirunafjällen.

- De olyckor som förekommer rör oftast de som vill göra en kort bestigning av Kebnekaise och till exempel rutschar på snöfälten, säger han.

För två år sedan omkom två personer i ett finskt replag som klättrade på Kebnekaise. De båda träffades av ett nedfallande klippblock.

- Det är inget man kan förutse, det ligger i sportens risker, säger Anders Morell.

FAKTA Kebnekaise

Kebnekaise är Sveriges högsta berg och ligger i Kiruna kommun.

Bergsmassivet har Sveriges två högsta toppar.

Sydtoppen, som är en glaciär, är högsta med sina 2 102 meter över havet. Höjden ändras allt eftersom beroende på glaciärens tillväxt och avsmältning.

Från Sydtoppen kan man se ungefär 1/11 av Sveriges yta

Den högsta punkten i Sverige på fast mark är Kebnekaises kala nordtopp, 2 097 meter över havet.

Nordtoppen har tidigare varit klädd av ismassa och höjden uppmättes sommaren 1922 till 2 135 meter över havet. Sydtoppen var då 2 123 meter hög.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om