Satsningen på Kiruna sustainability center startade 2016 och började med tanken att kunna skapa en smart och hållbar stad i arktiskt klimat.
– Mitt i en stadsflytt så är alla så pressade, både av att sköta verksamheten och att lyckas planera hur man ska ha sin verksamhet under flytten och efter flytten. Den här tiden att lyfta blicken och fundera på hur vi ska vara smarta och skapa hållbarhet, den hade ingen. Någon var tvungen att skapa den tiden och rigga ett arbete kring det, säger Niklas Sirén.
Från början var det stora frågor inom kommunal infrastruktur och försörjningssystem som gällde.
– Stora delar av fjärrvärmen påverkades, samtidigt dök möjligheten upp med LKAB:s spillvärme. Så att titta på energisystem och energilagring har varit ett stort arbete som vi har gjort tillsammans med forskare från RISE och Luleå Tekniska Universitet.
Arbetet har bland annat lett till att LKAB har fått 78 miljoner i stöd från Naturvårdsverket genom klimatklivet för att kunna möjliggöra att ta vara på spillvärme.
Men det är inte bara stora projekt som Kiruna sustainability center handlar om. Ett annat exempel är tanken på ett växthus i den nya stadsparken, som ska värmas med spillvärme eller biogas.
Om planerna blir verklighet så är tanken att privata företag som är intresserade ska kunna bedriva verksamhet i växthuset.
– Det kan handla om utbildningsmöjligheter för skolan, det kan handla om att bedriva caféverksamhet, eller storproduktion. Eller mindre produktion för våra restauranger som vill nischa sig på det lokalproducerade.
Niklas Sirén menar att Kiruna har potential att bli svensk industris skyltfönster.
– Kan någon på riktigt bygga hållbart i ett arktiskt klimat, då finns det ingen som har några ursäkter kvar någonstans i världen. Att göra Kiruna hållbart löser inte världens miljöproblem, men det är en möjlighet att vara ett skyltfönster för vad man faktiskt kan göra. Det är det som kan göra att Kiruna kan påverka på riktigt i miljö- och klimatarbetet i världen, och det är fantastiskt spännande.
Niklas Sirén trivs med sitt jobb.
– Det finns inga tråkiga dagar. En vanlig dag på jobbet är att dörren till kontoret och tänka, undra vad som ska hända idag? Så är det att jobba med utveckling, det händer fantastiskt mycket och det händer oväntade saker.