Ministrar överens om klimatansvaret

RIKSGRÄNSEN. Den internationella klimatkonferensen i Riksgränsen avslutades på torsdagen. Miljöminister Andreas Carlgren var mycket nöjd och menade att det nu har etablerats en plattform för kommande klimatförhandlingar.

Kiruna2007-06-15 00:00
Miljöministrar från 28 länder lämnade Riksgränsen i går. De tre dagarnas informella samtal avslutades med en presskonferens utanför hotellet, och beskedet som gavs var att diskussionerna varit lyckade. Syftet med mötet har varit att diskutera tänkbara lösningar, nå större enighet och skapa en helhetsbild i klimatfrågan.

- Vi kom längre än förväntat, jag är överväldigad och uppmuntrad av det engagemang och den beslutsamhet som visats på den här konferensen. Ett mycket viktigt steg har tagits. Nu har vi satt upp en färdplan fram till en global klimatöverenskommelse 2009. Men det behövs konkreta åtgärder och fortsatta förhandlingar fram till dess, sade Andreas Carlgren.

Ett led i den processen är FN:s klimatmöte på Bali, Indonesien, i december. Målet är att nå ett nytt globalt klimatavtal senast 2009, trots att Kyotoavtalet löper fram till 2012.

- Vi vet sedan tidigare att det tar tid för förändringar att gå i genom beslutsprocessen hos alla regeringar, sade Tysklands miljöminister Sigmar Gabriel som fanns på plats i Riksgränsen.

Ny teknik

Han deltog tidigare på G8-mötet i Heiligendamm där klimatförändringen var en viktig punkt på agendan. Sigmar Gabriel menade att i-länderna har ett stort ansvar i klimatfrågan genom att minska utsläppen, utveckla ny teknik och stödja u-länderna.

- Vi är ansvariga för klimatförändringarna och måste ta första steget. Det är u-länderna som fått lida mest av våra utsläpp. G8-mötet visade att USA vill engagera sig mer i klimatfrågan. Det är ett stort steg framåt, sade Sigmar Gabriel.

Dagarna i Riksgränsen innefattade bland annat diskussioner om avskogning i tropikerna och vilka lösningar som måste till för att minska avskogningen. Det diskuterades även kring anpassning till oundvikliga klimatförändringar. På onsdagen besökte ministrarna Abisko forskningsstation där professor Terry Callaghan berättade om den forskning som bedrivs vid stationen kring klimatförändringars följder på ekosystemen i arktiska områden.

Mycket återstår att göra

Representanter från FN fanns också på plats. Klimatpanelens ordförande, Rajendra K Pachauri, redovisade de tre rapporter som panelen släppt under våren.

Framtiden lär utvisa hur stor betydelse klimatkonferensen i Riksgränsen fick, ännu återstår mycket att göra.

- Det är ingen enkel process, skulle det vara enkelt skulle den redan ha genomförts av andra, sade Sigmar Gabriel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om