LKAB miljardinvesterar i ny terminal

LKAB har på 15 år mer än halverat bolagets fraktkostnader eller drygt 540 miljoner kronor i dagens penningvärde. Fraktavtalet mellan dåvarande SJ och LKAB har varit ett av de hetaste debattämnena i Norrbotten. Fraktavtalet låg i början av 80-talet på cirka 800 miljoner kronor per år, vilket med dagens penningvärde motsvarar över 2,2 miljarder kronor.

Kiruna2007-05-21 00:00




1992 låg fraktkostnaden fortfarande på 990 miljoner kr med dagens penningvärde. Därefter har kostnaden minskat dramatiskt. 1996 tog LKAB över malmtrafiken i egen regi. I dag är summan under 450 miljoner kronor och fortsätter minska.

Effektiviseringen av malmtransporterna har haft en avgörande roll för LKAB:s utveckling. Företaget investerar sammanlagt fem miljarder i modernare logistik för att halvera fraktkostnaderna en gång till.

Djup kris 1982

1982 var hela gruvkoncernen i en så djup kris att företagets och hela samhällens existens hotade. Förändrade fraktvillkor angavs som ett överlevnadsvillkor.

LKAB rekonstruerades, fick ett nytt, halverat fraktavtal 1984 och LKAB blev åter ett friskt och lönsamt företag. 1996 fick LKAB äntligen hand om hela fraktverksamheten i egen regi och bildade MTAB, Malmbanans Trafik AB

- När vi bildade malmtransportbolaget 1996 sänktes fraktkostnaderna i ett slag med ytterligare 230 miljoner kr. Effektiviseringarna har därefter fortsatt, säger Åke Boström, vd i MTAB och Ola Johnsson, ordförande i MTAB och chef för Mining division i LKAB.

LKAB investerar nu en miljard kronor i en ny terminal i Kiruna. Dessutom investeras en miljard kronor i ny malmhamn i Narvik. Satsningarna är ett led i det stora investeringsprogrammet för hamnar och järnvägstransporter sedan övertagandet. Tidigare har Malmbanans södra omlopp moderniserats med malmhamnen i Luleå, direktlossning hos SSAB och en ny terminal i Malmberget.

- Målet är att Malmbanan skall vara en av världens effektivaste inom fem år när även banverkets investeringar är genomförda. När vi nått det målet är också LKAB effektivt och uthålligt i den stenhårda internationella konkurrens som råder, säger Ola Johnsson.

"Livsviktigt med
integrerad malmtrafik"

Alla malmfrakter sköts nu av MTAB, Malmtrafik i Kiruna AB och dess norska dotterbolag MTAS, Malmtrafikk A/s.

- Det är livsviktigt för LKAB att ha en integrerad malmtrafik i egen regi. Nu kan vi kontrollera och utveckla vår egen logistik från gruva till hamnar och kund. Vi driver och genomför rationaliseringar och effektiviseringar så att både kostnader, leveranser och kundservice kan hållas på högsta nivå, säger Åke Boström och Ola Johnsson.

Just nu byggs ett förlängt transportsystem från Pelletsverk 3 i Kiruna och det nya Pelletsverk 4 i Kiruna, som håller på att byggas i en annan miljardinvestering i Kiruna.

Ny laststation

Samtidigt byggs en ny fristående lastningsstation ute på banområdet. Där byggs också nya spår för malmtågen som både tar hänsyn till den nya lastningsstationen och till den nya bansträckningen förbi Kiruna.

Dessutom byggs en ny lossningsstation för kol och övriga tillsatsämnen som transporteras till Kiruna.

Sedan 1996 har banverket byggt ut hela Malmbanan från Riksgränsen till Luleå för 30 tons axellaster, en upprustning och ökning från den gamla tidens 25 tons axellast.

Upprustningen har betydelse för LKAB:s nya malmtåg och uppgraderade logistik.

LKAB har köpt nio nya lok för malmtrafiken och genomför nu investeringar i 700 nya malmvagnar. Den totala nyinvesteringen i rullande materiel uppgår till två miljarder kronor.

När systemet är klart ökar vagnslasten från 80 ton till 100 ton per malmvagn. Antalet vagnar kommer att utökas till 68 vagnar per tågsätt mot dagens 52 vagnar. Längden på tågsätten ökar till 750 meter. Förändringen innebär att transportmängden per tågsätt ökar med 66 procent, från 4 100 ton per tåg till 6 800 ton per tågsätt.

Ökning med
25 miljoner ton

- Det är en mycket viktig rationalisering och kapacitetsökning. Två av de nya tågsätten rullar redan på Malmbanans södra omlopp mellan Malmberget och Luleå som prototyper, säger Åke Boström.

"Vår framtid"

Kapacitetsökningen kommer att utnyttjas för ökad produktion av råmalm och pellets. Hittills har produktionen legat på cirkla 20 miljoner ton färdiga produkter per år. I år ökar produktionen till cirka 25 miljoner ton.

- Till 2012 skall produktionen upp till 29 miljoner tons kapacitet. Till dess skall det nya logistiksystemet vara färdigt och i full drift, säger Ola Johnsson.

Då skall också nästa lyft i logistikkonsten vara utförd. Idag finns 12 tågsätt på Malmbanans norra omlopp mellan Kiruna och Narvik. Varje tågsätt hinner idag med 1,5 vändor mellan Kiruna och Narvik per dygn.

- 2012 skall vi hinna med två hela vändor per dygn per tågsätt. Vi skall inte bara transportera mer. Vi skall transportera snabbare också, säger Åke Boström.

I dag har tranportkostnaden per tonkilometer halverats från 25 öre till 12 öre. Med den nya kalkylen siktar man på en fraktkostnad på mellan 5 och 10 öre per tonkilometer.

"Vår framtid"

- När vi klarat målet har vi en av världens effektivaste malmtransporter, ett villkor för framtida överlevnad. Vi kan inte konkurrera med Brasilien som har egna industribanor och flera gånger större volymer än vi. Vi kan inte konkurrera med Australien som kör upp till 7 kilometer långa tåg genom öknar och bushområden. Men vi kan konkurrera genom effektivitet, flexibilitet och hög leveranssäkerhet. Det är vår framtid, säger Åke Boström och Ola Johnsson.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om