Luftkriget över Kirunafjällen var i full gång, men bara på låtsas.
De två norska Herculesplanen var en del i militärövningen Cold Response - och utgjorde flygande "fästningar" som skulle anfallas och skyddas.
Så var spelet upplagt.
- Samtidigt fanns det tio Jas-plan från F 21 i luften och fyra norska F 16-plan, uppdelade i två läger för att anfalla och försvara, berättar Stefan Kaarle.
Med i spelet
Grupperingarna låg på olika avstånd och inväntade Herculesplanen, som flög enligt känt tidsschema och längs en given rutt från Evenes i Narvik med destination Kiruna flygplats.
- Självklart var besättningarna medvetna om vad som pågick runt omkring dem. De var med i spelet, men utan att på något sätt behöva utsättas för faror, berättar Kaarle.
- De hade bara att förflytta sig från punkt A till punkt B. En i sammanhanget enkel transportflygning.
Synbar kontakt
Vid ett tillfälle fick Kaarle visuell kontakt med ett av Herculesplanen i luften.
Men det andra planet dök aldrig upp och strax därpå, klockan 14.43, noterades att radiokontakten var bruten.
- Jag fick dåliga vibbar med en gång. Det ska liksom inte inträffa att ett flygplan bara försvinner och att radiokontakten bryts, säger Kaarle.
Luftkriget var inne i sitt slutskede. Åtta av de tio Jas-planen var redan på hemväg mot förläggningen i Luleå.
Erbjöd sin hjälp
- Jag och en Jas-kollega från F 21 befann oss fortfarande i övningsområdet och erbjöd direkt vår hjälp för att börja leta. Bara efter några minuter utvecklades allt till en renodlad räddningsaktion.
- Det var vi två som medverkade, plus en tysk helikopter och den kvarvarande Herculesen. Vi började söka igenom fjälltrakten utifrån den senaste registrerade radiokontakten.
Luftrummet begränsat
- Luftrummet är begränsat i området och alltför många flygmaskiner kan inte bedriva eftersök samtidigt. Jag använde radar och lyssnade intensivt efter signaler från nödsändare. Jag var också nere på låg höjd och sniffade i dalarna i Kebnemassivet för att om möjligt få syn på något.
- Visserligen var det rätt dåligt väder men det var ändå möjligt att skapa sig en bra uppfattning över terrängen, men jag såg aldrig någonting av värde, säger Stefan Kaarle.
I 45 minuter medverkade de båda Jas-piloterna i eftersöken innan de fick order om att vända hemåt.
Påminnelse om allvaret
Senare under torsdagen och även på fredagen erbjöd flygflottiljen full uppbackning i räddningsinsatserna, dock utan att aktiveras.
- Självklart är vi alla illa berörda av vad som hänt. Det är tragiskt och det ger oss en påminnelse om allvaret av det vi håller på med, säger Stefan Kaarle.
Av respekt för olyckans alla inblandade och för att inte riskera att uppehålla räddningsresurser ställdes all militär flygning in vid F 21 under fredagen.