Den statliga jakt-och fiskeutredningen som blev klar i januari har inte fallit i god jord hos många jägare och markägare. En av talarna var Per- Gunnar Sundström, ordföranden i Svenska Jägarförbundet.
Och han hade sin mening klar.
- Samebyarna kommer att bli dominerade i dessa frågor om det här förslaget går igenom. Det är fullständigt befängt att påstå att det inte kommer att påverka småviltjakten. Med det här systemet är risken stor att avlysningen av marker ökar, sade han.
- Ökat lokalt inflytande är bra, men när det leder till att rättsgången ändras är vi illa ute. Utredningen har inte ens försökt att klargöra rättsläget som meningen var från början, sade Per-Gunnar Sundström.
Utredningens förslag är bland annat att det ska bildas lokala råd, bestående av markägare och samebymedlemmar, som ska ta över förvaltningen av rätten till jakt och fiske i renbetesområdena, i stället för som tidigare länsstyrelsen.
"Drabbar icke markägare"
Även Lars Törnman, i egenskap av markägare, höll ett rungande tal och fick muntligt medhåll av många åhörare när han skanderade emot ILO-konventionen. Han menade att utredningen inte var värd att ens debatteras, utan att det handlade om något helt annat.- Den här utredningen har bara i syfte att genomföra ILO 169, sade han.
Andra som höll sig framme vid podiet var bland andra Kirunas kommunalråd Kenneth Stålnacke och Bergmästaren Jan-Olov Hedström.
Bland åhörarna fanns Joachim Almgren, inbiten jägare och fiskare.
- Jag håller helt med Jägarförbundet. Det här förslaget drabbar oss som inte äger mark och inte heller har en stor plånbok. Det har fungerat bra tidigare när länsstyrelsen haft hand om förvaltningen. Det handlar egentligen bara om att införa ILO-konventionen.
Nils-Gustav Blind, renskötare i Laevas sameby i Kiruna fanns med i publiken.
- Det mesta som sades var väntat. ILO-konventionen hugger de alltid på, likaså gränskommissionen och jakt-och fiskeutredningen. Samtidigt är det ju inte vi som har skrivit rennäringslagen. Om någon ger oss rättigheter tar vi självklart dem.
- Skulle utredningen gå igenom tror jag ändå inte att skillnaden blir så stor mot i dag, säger han.