Problemet med sopor i fjällstugor och vindskydd är inte något nytt i dyningarna av hemestervågen, enligt Svenska turistföreningen, STF.
– Det har förekommit länge och är inte ett problem som är specifikt för Kebnekaise. Det vi hör från hela fjällvärlden är att om någon börjar lämna skräp så följer andra efter, säger Johanna Murray på STF.
Men i år är det extra grisigt, enligt STF, för att många svenskar i coronatider valt att fjällvandra på sin semester.
– Det är väldigt mycket folk ute på fjället. Vi har sett en växande fjällvandringstrend i flera år med nya målgrupper som kommer och där kanske medvetenheten om vad som händer med sopor på fjället inte är stå stor. De allra flesta är pålästa, men det räcker med några få som skräpar ner för att andra ska göra likadant, säger Johanna Murray.
Det finns av förklarliga skäl ingen soptömning. Därför blir det i slutändan, utöver de vandrare som frivilligt plockar andras skräp, STF som städar efter lortgrisarna.
– Nu gick en grupp från vår personal upp och städade rejält, så nu ska det vara tipptopp. Men det är klart att det blir en krävande vandring att bära flera säckar med kilovis av sopor.
STF samarbetar med Håll Sverige rent och skräppåsar finns i holkar på lederna. Ändå tvingas de ibland hämta sopor med helikopter.
– I väglöst land blir det en ganska dyr hantering som är dålig för miljön, säger Johanna Murray.