Marita Keskitalo har gått på loppis så länge hon kan minnas. Genom sitt intresse för prylar och fynd har hon tränat upp hökögat och genom åren har hon gjort en hel del fynd.
– Är man kunnig ökar möjligheten att köpa dyra saker billigt. Jag har bland annat lärt mig genom att följa olika sakers prisutveckling på Tradera, säger hon.
.
Det första som gäller för att göra fynd är att komma i tid, vilket innebär att vara på plats en bra stund före öppning.
När man kliver in på en stor loppis med många bord är Maritas första tips att scanna av ytorna.
– Om du köper något vid ett bord, be att de packar sakerna och säg att du återkommer för att betala och hämta. Annars tappar du tid när du står och väntar att någon vas ska packas in. Då kanske du har missat en massa fynd.
Marita påpekar också att man får vara lite fräck och ha långa armar.
– Ett annat tips är att gräva i lådorna som brukar stå framför borden. Det är lite obekvämt, men kan ge bra utdelning.
.
MER: Här hittar du artikeln om Lions loppmarknad!
.
Vad ska man då titta efter? Förutom saker man vill ha eller behöver har Marita några generella tips.
– Om du försöker plastbanta hemma är loppis ett jättebra ställe att vara på. Byt bort de farliga teflonpannorna mot gjutjärnspannor och emaljerade kastruller. De är dyra om du köper dem nya, så kika efter dem på loppis. Gamla rostfria saker är också toppen. Kika till exempel efter rostfria bunkar och byt ut de i plast. Köksredskap är också ett tips.
.
Hemma i huset har Marita ett presentskåp.
Det ser hon till att fylla på med second hand-grejer.
– Där samlar jag saker jag vill ge bort till födelsedagar eller jul. Jag vet vad barnen gillar och håller utkik efter sådana grejer. På så sätt får jag mer för pengarna och det är mycket bättre för miljön. Dessutom behöver jag inte åka och panikköpa något när jag blir bortbjuden.
Marita berättar att hon exempelvis kan plocka fram en fin loppisfyndad glasvas ur skåpet och ta den till blombutiken så att floristen kan göra en bukett som passar. På samma sätt kan hon göra med vackra skålar.
– De kan jag fylla med godis. Genom att göra så får personen både något fint eller gott och något som man har kvar när sötsakerna är slut eller buketten har vissnat.
.
Men det finns också saker man ska akta sig för att köpa på loppis, säger Marita.
– Man ska se upp för gamla plastleksaker. Rekommendationen är att mjuka plastleksaker som tillverkats före 2007 ska gallras ut. Det var då de värsta mjukgörarna förbjöds i leksaker. För även om plastgrejerna är tjugo, trettio år gamla kan de fortfarande läcka kemikalier. Gammalt Lego ska man också tänka till kring. Vissa färger i bitarna har visat sig innehålla giftiga ämnen.
.
Marita beskriver sitt eget boende som ett samlarhem med få Ikeasaker och mycket stil.
Både villan i Kiruna och stugan i Jävre är fyllda med fantasifulla, omgjorda loppisgrejor.
– Jag gillar att köpa saker och göra om. Till exempel har jag hängt upp en gammal gödselgrep i köket och använder som vinglashållare.
.
Som sitt bästa fynd räknar hon canapén Lustgården, en dagbädd som Kerstin Hörlin-Holmquist en gång i tiden skapade för Nordiska Kompaniet.
– Jag köpte den för runt tjugo år sedan för tvåhundra kronor. Men även om den är värd mycket i dag har jag inget riktigt "bästa fynd". När det kommer till kritan är det bara saker.
.
Själv väljer Marita bort stora loppisar som Lions eller sommarloppisen i Badhusparken.
– Jag gillar mindre, privata loppisar och att gå på auktioner, det är mysigt.
En regnig sommardag kan hon besöka de fasta second hand-butikerna i Piteå.
– Det senaste jag börjat titta på är kläder, de som hänger där i dag är så fräscha. Sist köpte jag sjutton plagg för 350 kronor. Det är också ett fynd!