Att konferensen hölls i Riksgränsen var passande med tanke på att arktiska områden, och bergskedjor världen över, är extra känsliga för långvariga temperaturförändringar. Det går redan att se i dag. Forskning från Latnjajaure utanför Abisko visar att skogsväxter klättrar allt högre upp och i förlängningen hotar att förbuska fjällen, vilket kan få konsekvenser för ekosystemet av i dag.
Växthusgaser
Den eviga tjälen, permafrosten, har minskat i tjocklek i myrar kring Abisko. Metangas som ligger lagrad i myrarna riskerar att förstärka utsläppen av växthusgaser.Många av världens glaciärer krymper, bland annat på grund av varmare sommartemperaturer, exempelvis Storglaciären i Tarfala vid Kebnekaise.
Klimatkonferensen i Riksgränsen gav bestående intryck på bland andra Indonesiens miljöminister, Rachmat Witoelar.
- Jag är väldigt glad i det här landskapet, det har varit en inspirerande plats att hålla mötet på. Vi vill inte förlora detta och måste därför göra något, säger han.
Under besöket i den svenska fjällvärlden har Rachmat Witoelar träffat renskötare som berättat om sin näring och vad ett förändrat klimat kan innebära. Han framhåller att det är viktigt att styrande i världens länder tar beslut som återspeglar människors önskan.
Ett sådant tillfälle kommer att dyka upp i december i år. Indonesien står som värd för FN:s klimatkonferens på Bali, och där är målet är att fastställa en tidsplan med konkreta steg som ska leda fram till en ny klimatöverenskommelse år 2009.
- Det är viktigt att göra något åt klimatförändringen. Jag är väldigt optimistisk, vi har nått större enighet i och med dessa diskussioner. Det här är en bra grund att stå på inför konferensen på Bali, säger Rachmat Witoelar.