Den omkomne Älvsbybon Lars Emil Nilsson, 21 år, var i färd med att köra gråberg på nivå 964 i norra Kirunagruvan.
Som lastbilschaufför var hans uppgift att köra gråbergsmassor upp till nivå 907 för att tömma lassen i schaktet.
Vid åttatiden på lördagskvällen åkte Lars Emil Nilsson upp för att tömma ännu ett lass.
När han var på väg tillbaka efter lossningen gav berget vika. Stora mängder av berg rasade in och krossade lastbilen.
En kollega som upptäckte olyckan slog larm.
28 meter ovanför olyckan, på nivå 878, kände LKAB-lastaren Sixten Snell av raset. Han flydde ut från ortgången med sin lastmaskin medan stenarna rasade runt omkring honom. Han undkom utan skador.
I stora delar av Kiruna kändes skakningen efter raset tydligt. Husen skakade på flera håll och många Kirunabor insåg att det inte det stod rätt till.
20.20 kom larmet till polisen. Räddningstjänst, polis och LKAB:s egen personal var snabbt på plats.
Räddningsarbetet utfördes av LKAB:s egen personal och räddningstjänsten. Det tog åtta timmar. Räddningspersonal gick väldigt varsamt fram i gruvgången på grund av rasrisken.
Klockan fyra på söndagsmorgonen, åtta timmar efter larmet, bekräftades att den saknade Lars Emil Nilsson inte hade överlevt.
Det stora gruvraset på 907-metersnivån orsakades av en ovanligt stor seismisk händelse i 600-700 meter in i berget. En seismisk händelse är en rörelse i berget, som kan få bergras på andra håll som följd.
Det finns naturliga seismiska händelser i naturen men de rörelser som förekommer i Kiirunavaara är orsakade av gruvbrytningen. Ju djupare LKAB bryter desto större blir trycket från berget och därmed är riskerna för seismiska händelser också större.
Christina Dahner, chef för bergmekanik på LKAB, säger att raset inte hade gått att förutse. Hon tror inte heller att den ökade produktionstakten har med raset att göra.
- Det kan ha mer att göra med att vi går mot ökat djup än mer produktion, säger hon.
Gruvarbetet stoppades på söndagen i den norra delen av gruvan. Sprängningar som skulle ha ägt rum under natten mot söndagen ställdes in. I övrigt fortsatte produktionen som vanligt.
LKAB, Arbetsmiljöverket och polisen utreder nu händelsen.
Den förolyckade Lars Emil Nilsson arbetade för Norrbottensfirman Porjus Entreprenad, som har drygt 30 anställda. Han hade jobbat sedan i somras och hade planer på att snart sluta arbeta i gruvan.
På Porjus Entreprenad var stämningen mycket låg på söndagen. Delägaren Jens Lundqvist vill inte kommentera det inträffade.
- Det som har hänt är fruktansvärt tragiskt, jag vill egentligen inte prata om det här, säger han.
Flaggan var halad på halv stång vid LKAB-skrapan under söndagen.
Det är andra dödsfallet i Kirunagruvan inom loppet av två år.