Åklagaren om dödsolyckan: "Spetskompetens är på plats"

Dödsolyckan vid LKAB utreds nu av expertis. De söker svaren på frågorna om hur och varför den unga kvinnan miste livet. "Min bild är tyvärr att det kan ta ett längre tag", säger Åse Schoultz, förundersökningsledare.

Åse Schoultz, miljöåklagare och förundersökningsledare för polisens arbete kring dödsolyckan på LKAB.

Åse Schoultz, miljöåklagare och förundersökningsledare för polisens arbete kring dödsolyckan på LKAB.

Foto: montage

Kiruna2023-11-14 19:45

På LKAB har krisorganisationen aktiverats och chefer har informerat personalen. Det är en arbetsplats i sorg och det finns många frågor hos de anställda om hur dödsolyckan kunde inträffa. 

Det var natten mot måndagen som en anställd hos en underentreprenör hamnade under en dumper och miste sitt liv. Olyckan skedde inne på LKAB:s industriområde och entreprenören där kvinnan i 20-årsåldern var anställd var underentreprenör till BDX. Det var i samband med en rast som kvinnan av oklar anledning hamnade under dumpern på en parkeringsyta. 

Åse Schoultz är miljöåklagare vid åklagarkammaren i Östersund och leder förundersökningen. 

– I det här fallet åker tekniker upp på plats för att dokumentera platsen och vad de kan läsa ut av vad som har hänt. De suger upp spetskompetensen hos polisen. Även trafikpoliser är där för att kontrollera hur dumpern fungerar så att det inte är något fel på maskinen. När det handlar om arbetsplatsolyckor så kopplas också alltid Arbetsmiljöverket in. Är det svårare olyckor så åker de ut på plats, säger Åse Schoultz.

Till att börja med ska några grundläggande frågor rätas ut som bygger på ett lågt antagande kring brottsmisstanke. 

– Om det finns anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal är begånget och anledning att anta är väldigt lågt, då inleder man en förundersökning. Den ska utreda vad som har hänt och om det är någon som är ansvarig. Något som gjorts med vett och vilja eller varit straffbart oaktsam. Vi har ingen skäligen misstänkt i det här fallet nu, säger Schoultz. 

Vilka delar har Arbetsmiljöverket och vilka delar har polisen och du som förundersökningsledare?

– Vi, polis och åklagare, letar om någon begått brott, utreder brottsmisstanke. Arbetsmiljöverket tittar på arbetsmiljön generellt och i det här enskilda fallet. Vi tar in Arbetsmiljöverkets utredning om hur arbetsmiljön fungerar sedan. 

Företaget där kvinnan var anställd och LKAB gör egna utredningar. Dessa tar åklagaren del av. Det kan ta tid att utreda och göra en bedömning om ett eventuellt åtal ska väckas. 

– Min bild är att det tyvärr kan ta ett längre tag. Bolaget ska utreda, Arbetsmiljöverket ska utreda och de ska utifrån sin utredning titta på om de kan se om det möjligen finns anledning att anta att ett brott är begånget och då är de skyldiga att göra en åtalsanmälan till oss. Det är svårt att säga hur lång tid det kan ta men minst ett halvår är min erfarenhet, eller snarare kanske ett år. 

Tror du att det här fallet kan leda till åtal?

– Det har jag ingen uppfattning om i dagsläget, säger Åse Schoultz.

Åse Schoultz anser att den här typen av utredningar där inblandade är chockade får ta tid inledningsvis. Vittnen, förare, arbetsledare på plats och representanter för arbetsgivare ska förhöras. 

– När det är en så svår olycka så vill jag att man tittar på det yttre först. Folk kommer att höras om händelsen men i regel är folk så chockade så att de får andas lite innan förhör hålls. 

Åse Schoultz menar att det är viktigt att anhöriga tas om hand. 

– Min bild är att polisen är väldigt bra på det och åker ut och meddelar dödsbud och sådant. De gör ett fint jobb med varsam hand. Alla arbetsplatsolyckor är otroligt sorgliga men tyvärr så sker de ibland ändå, säger Åse Schoultz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!