Kritik mot ny skoterutredning

Regeringens utredning skulle lösa skoterbråken men hos Svenska samernas riksförbund tas den emot med besvikelse. “Det känns som ett platt fall”, säger Jenny Wik Karlsson, verksamhetschef på SSR.

Jenny Wik Karlsson, verksamhetschef vid SSR, är besviken på utredningen och menar att den inte löser de problem som den tillsatts för att göra.

Jenny Wik Karlsson, verksamhetschef vid SSR, är besviken på utredningen och menar att den inte löser de problem som den tillsatts för att göra.

Foto: Emma Eriksson

Kiruna kommun2019-12-23 21:00

I fredags skickades utredningen om hållbar terrängkörning till regeringen för betänkande. Förslaget innefattar bland annat finansiering av fler skoterleder, att tillsynen av olaglig körning ökas och en fond för att kunna underhålla skoterleder. Utredningen menar också att skoterföraren ska be markägare om lov vid passage men utan att det ska vara ett “lagreglerat krav”.

Jenny Wik Karlsson tror att utan några bestämda lagändringar kommer det bädda för fortsatta konflikter i frågan om skoterkörning. 
– Det är olyckligt och skapar en slags oförutsägbarhet som blir den här polariserade debatten som vi ser inom många regioner och kommuner idag.
Hon menar att de länge velat ha en tydligare lagstiftning. 
– Vi har sagt under flera år att vi tror att det behövs en modern lagstiftning och då känns det som om det här blev ett platt fall. 
Bland annat vill de att skoterförarna måste få ett medgivande från samebyarna för att få köra i vissa områden under vissa perioder, exempelvis under kalvning, enligt Jenny Wik Karlsson.
– Det är svårt för skoterföraren att avgöra risken och inse den först när det faktiskt skett en skada. Det gäller både på mark men också i fjällen där det kanske finns renar.

SSR vill se ett omtag och hoppas på en ny utredning.
– Det finns en oro för att om regeringen antar den här kommer det dröja väldigt länge innan det tillsätts en ny utredning inom området och då vet vi inte vart det går, säger Jenny Wik Karlsson.

Stefan Sydberg, 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen i Kiruna kommun, är själv ute i skoterspåret när Norr Media når honom. Han är positivt inställd till utredningen. 
– Jag tycker förslaget är bra i sin helhet förutom att jag inte ser skälet till skatten.

En samverkan utan någon större lagändring tror Stefan Sydberg är den bästa lösningen då han menar att en lagstiftning blir “fyrkantig”.
– Jag tror det är bättre förutsättningar med en samverkan än en lagstiftning.
Han menar att det måste finnas ett sätt som möjliggör skoteråkning så länge det inte förstör naturen. 
SSR menar att skoterförarna inte alltid kan göra den riskbedömningen innan det är försent, hur ser du på det?
– Jag håller inte alls med såklart. Jag talar utifrån min egen bild av det och den natur jag är ute i. Det är ytterst sällan som man ser förstörelse i naturen på grund av skoterspår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!