De senaste dagarna har inhyrd tung trafik kört över den gamla E4-bron, samtidigt som forskare vid Luleå tekniska universitet med hjälp av avancerad teknisk utrustning och sensorer samlat in mätdata.
Testerna sker med fyra ekipage med olika last, med maxvikten 280 ton, som färdas över bron.
Projektet har som mål att samla data och kunskaper om gamla broar, också för att förstå hur deras livslängd ser ut.
Det ska också ge grund för planering av framtida brobyggen och återvinning.
– Vi ska undersöka och mäta den gamla brons kapacitet och möjliga brister för att öka förståelsen för vilka risker gamla broar kan utgöra, säger Gabriel Sas, professor i byggkonstruktion vid Luleå tekniska universitet (Ltu) som betonar att säkerheten alltid kommer främst.
– Vi har räknat på detta, bland annat genom matematisk simulering, och vi hade kunnat ha den dubbla lasten på bron men vi har inte möjlighet att köra hit den.
På plats i Kalix är eller har varit nio medarbetare vid LTU, forskare från Kungliga tekniska högskolan och Chalmers tekniska högskola, kollegor från Finland och Norge samt företrädare för Trafikverket och dess motsvarighet i Finland.
Lennart Elfgren, som av kollegor beskrivs som Sveriges mest rutinerade ännu aktiva broprofessor, är tillsammans med Silvia Sarmiento och Angelica Agredo, båda doktorander, inne i bron där mätinstrumenten finns.
– Det är verkligen intressant att vara med i det här projektet, säger Silvia Sarmiento med medhåll av Angelica Agredo.
Lennart Elfgren berättar att en specifik sak att titta på är riskerna för korrosion i metall.
– Vi har ett bra klimat här och det saltas inte lika mycket som på många andra håll, risken för korrosion är därför inte lika stor här.
Forskargruppen i byggkonstruktion vid Ltu har lång erfarenhet av forskning på broar och intresset för deras arbete uppges stort.
– Vi har över 3 000 broar bara i Sverige, varav 800 är av liknande typ som den gamla bron i Kalix. Kunskap om broars livslängd är avgörande för både miljöomställning och ekonomi, säger Gabriel Sas.
Projektet finansieras huvudsakligen av Trafikverket, med i finaniseringen är också Svenska byggbranschens utvecklingsfond via NCC.
Den gamla Kalixbron ska rivas med start i vinter och efter det ska delar av den föras till det så kallade MCE-laboratoriet vid Ltu där forskare ska göra fler tester.