Magnus Nilsson, vd i koncernen Nyhléns Hugosons med slakteri av gris i Alvik, säger att de följer den egna utvecklingen och utvecklingen i landet avseende julskinkan.
– Vi har en minskning av antalet grisar till slakt, vi har slaktat en till en och en halv procent färre grisar i år jämfört med förra året samma tid vilket är bättre än utfallet i landet, och vi ser att situationen generellt är bättre i Norrland jämfört med resten av landet, säger Magnus Nilsson som fortsätter:
– Det kommer, sett över hela landet, vara en annorlunda situation i år jämfört med förra året. Ett tips är att inte vänta till dagarna innan jul med att skaffa julskinkan till julbordet.
Joel Stenvall, delägare Western Farm, Boden, säger att de har säkrat upp julskinkan inför årets julbord.
De har förbeställt drygt 500 kilo julskinka och de har inte hört något om att de inte ska få leveransen.
– Vi brukar ha omkring 7 000 julbordsgäster vid sammanlagt 14 tillfällen, så vi är nog en av de julbordsaktörer i länet som köper mest julskinka, säger Joel Stenvall som ser trenden med en ökad efterfrågan på det vegetariska julbordet.
– Det vegetariska julbordet ökade med 10 till 15 procent i fjol och vi tror på en ökning i år också, säger han.
Sanna Björklund, restaurangchef vid Brändön Lodge, Luleå, säger att de inte har några signaler om att de inte ska få den julskinka de har beställt. Detsamma uppger Daniel Söderlund, köksmästare Hotell Valhall, Kalix och Cecilia Åsberg, kökschef vid Spill i Kiruna.